Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújították a Kanonok sort

Elkészült a nagyváradi Kanonok sor árkádjainak felújítása, így az idei, ezen a hétvégén kezdődő Festum Varadinum egyházi rendezvényeire látogatók már nem lesznek kénytelenek „megcsodálni” az évszázados falakat sokáig elcsúfító falfirkákat, vandál mázolmányokat. A Kanonok sor Nagyvárad egyik legismertebb és legnépszerűbb műemlék épülete, a barokk komplexum kiemelkedő építészeti emléke. Ahogy a helyi mondás tartja, „nem látta Váradot az, aki nem sétált végig a Kanonok sor árkádjai alatt.”

felujitottak 1

A 253 méter hosszú folyosó 56 pillérből áll és 10 épületet köt össze. Több szakaszban, több mint 100 éven át, 1753–1875 között építették Franz Anton Hillebrandt tervei és Forgách Pál akkori püspök elképzelései alapján. 1780 július elejére készült el a tízből az első 7 épület összekötése, további kettő 1863-ra, és a tizediket pedig 1875-ben fejezték be, több mint 100 évvel az első épület megkezdése után. A kommunista éra évtizedeiben az elvtársak hagyták tönkremenni a csodálatos épületet, mely az 1989-es fordulatokat követően a nagyváradi római katolikus püspökség tulajdonaként lett megmentve az enyészettől. Azonban lehetetlen volt megmenteni azoktól a betegesen exhibicionista és lelkiismeretlen alakoktól, akik nem átallották az évszázados árkádokat furcsa rajzokkal, feliratokkal, graffitikkal elcsúfítani. Az árkádok falaira bárgyú erotikus üzenetektől kezdve, neveket, idétlen rajzocskákat mángáltak vandál lelkületű elkövetők, cseppet sem zavartatva attól, hogy ezzel nemcsak milliós károkat okoznak az épületben, de a város egyik jellegzetességét is elrondítják.

felujitottak 2

Tavaly november elején fogtak hozzá kőművesek és festők, a püspökség megrendelésére a Kanonok sor felújításának. Le kellett kaparni, vésni a graffitiket, feliratokat és újrafesteni a hatalmas árkádokat. A munkálatok a téli hideg idő miatt szüneteltek, de aztán folytatták ezt, így mára már szép, tiszta árkádok alatt sétálhat el, aki arra jár. Más kérdés azonban, meddig marad így ez, ugyanis hiába költött az önkormányzat milliókat a város közterületeinek, védett műemlék épületeinek bekamerázására, a térfigyelő kamerák általában nem működnek. Tegnapi terepszemlénken amúgy egyetlen kamerát sem találtunk, mely a Kanonok sorra vagy ennek környékére lett volna felszerelve, úgy látszik, a csinnadrattás, bár nem működő „kukkoló-projektból” (mellyel a váradi polgármester annak idején bőszen kampányolt is) még mutatóba sem jutott ide. Így csak reménykedhetünk abban, hogy az egyháznak sikerül meg is védje azt, amit saját erőből tétetett rendbe.

Szőke Mária