Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújított, energiatakarékos villamost indítanak

Energiatakarékosabbá szeretné tenni a nagyváradi villamosok üzemeltetését a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezetősége, derült ki azon a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet Viorel Pop, az OTL igazgatója tartott a vállalat szerelőcsarnokában. Itt meg is mutatták azt a felújított, Tátra típusú villamost, mely hétfőtől közlekedik Nagyváradon. Pop elmondta, ez az első energiatakarékossá átalakított villamos egyfajta próbája lesz annak a tervnek, miszerint Nagyváradon majd negyven hasonlóképpen felújított jármű szállítsa az utasokat. Ha beválik a terv, akkor jóval kevesebb lesz a villamosok áramfogyasztása, ezzel egy év alatt több mint 200 ezer eurónyi áramköltséget spórolhatna meg az OTL. Ezt az összeget más, fontos kiadásokra tudnák fordítani, mondta az igazgató.

felujitott 1

A felújított villamos nem csak az áramspórolás miatt tekinthető újdonságnak, hanem azért is, mert ez lesz az első olyan váradi villamos, amin van egy rámpa is, melynek segítségével a fogyatékkal élő, kerekesszékkel közlekedő személyek is fel tudnak szállni a járműre. De nemcsak ők, hanem a gyerekkocsival utazó anyukák is könnyebben szállhatnak le és fel a villamosra a rámpa segítségével. A másik újítás, hogy a Tátra villamos hátulján kialakítottak egy olyan tartószerkezet, melyre kerékpárokat lehet erősíteni. Pop úgy véli, erre is lesz kereslet, mert így a kerékpárosok is felszállhatnak a a villamosra, úgy, hogy biciklijüket is szállíthatják. Ez a megoldás kissé nehézkesnek tűnt első hallásra, ugyanis a kerékpárosnak, ha már sikerült felrakja a tartóra a biciklijét, jeleznie kell a villamosvezetőnek, melyik megállónál akar majd leszállni, hogy ott tovább ( a tervek szerint egy percig) álljon a villamos, hogy legyen idő levenni a kerékpárt.

A felújított villamoson modernebb a légkondicionáló berendezés is. Az új Siemens villamosok esetében nyáron gyakori panasz volt, hogy – mivel nem lehet megfelelően szabályozni a jármű belső terének hűtését – , a kánikulában ezek a villamosok túl hidegek voltak, kitéve az utasokat a megbetegedés veszélyének. Az új légkondicionáló automatikusan méri majd a kinti hőmérsékletet, és a villamos belső terében ennél csak 5-7 Celsius-fokkal lesz hűvösebb.. A hétfőtől közlekedő, energiatakarékos villamos felújítása 35 ezer euróba került.

Szőke Mária