Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújított buszpályaudvar

Hivatalosan is átadták a váradszőllősi villamos-végállomáson a nagyváradi önkormányzat és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által megépített buszpályaudvart péntek délben Csuzi Istvánnak, az OTL vezérigazgatójának és Ilie Bolojan polgármesternek a jelenlétében.

felujitott 1

Mint Csuzi hangsúlyozta, legalább 50 éve nem épült Nagyváradon buszpályaudvar. Ez a modernizált, 11 peronos, födémmel ellátott megállóhelyekkel (mindegyiknél információs tábla jelzi a járatok menetrendjét) rendelkező pályaudvar pedig mind a helyi, mind az OTL-vel szerződést kötött cégek vidéki buszjáratainak helyet biztosít. Eddig összesen nyolc céggel állnak szerződésben, de még hárman igényelték e pályaudvar használatát. Egyébként a behajtáshoz egy távirányítóra van szükség, amellyel felemelhető a be- és kijáratnál elhelyezett sorompó. Csuzi nehezményezte, hogy a környéken még így is sok a feketefuvarozó, akik ellen Bolojan szerint csak az állami szervek léphetnek fel.

felujitott 2

Csuzi kifejtette, hogy 1,5 millió lejes befektetésből hozták létre a buszpályaudvart, és építették át a hozzá tartozó épületet, amely a váróterem, csomagmegőrző, jegyárusító pult, illemhelyek (mozgássérülteknek is), az OTL irodái (diszpécserszolgálatnak, jegyellenőröknek, bérletkiváltásnak stb.) mellett kereskedelmi egységeknek (internetkávézó jellegű közélelmezési egységnek, gyógyszertárnak stb.) is helyet biztosít. A szabad területen pedig gyorsbüfé és egy teraszos, úgynevezett tram-kávézó lesz kialakítva. Azonban egyelőre egy komolyabb problémára kell megoldást találniuk, mégpedig arra, hogy a kijáratnál a buszoknak egy külön kihajtó sávot alakítsanak ki, ugyanis gyakran percekig kell várakozniuk a buszsofőröknek arra, hogy kihajthassanak.

felujitott 3

Mint elhangzott, az OTL a közeljövőben Nagyváradon még két buszpályaudvar kialakítását tervezi: egyet a nagyállomás mellett, egyet pedig a Vitéz (ma Decebal) utcán, az ANL tömbházak szomszédságában.

(sükösd)