Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújítják a Széles utcai piacot

Napról napra jobb körülmények uralkodnak a nagyváradi Széles utcai (Decebal) piacon. Itt immár másfél hónapja fogott hozzá a Nagyváradi Közterület-kezelő Zrt. (ADP) a modernizáláshoz.

felujitjak 2a

Liviu Andrica, az ADP vezérigazgatójának elmondása szerint 92 új, üvegszálas asztalra cserélték a régi standokat, a tejterméket árusítók pedig a lerobbant tejcsarnokból külön-külön bódékba költözhettek át, amelyekbe be van vezetve az ivóvíz és az áram. Ezekből nyolcat állítottak fel. Azok számára pedig, akik nem élelmiszert, hanem például műszaki vagy ruházati cikkeket, mosószereket stb. árusítanak, asztallal ellátott zárható fülkéket alakítottak ki. Így nem kell minden este portékáik összepakolásával tölteniük az időt, hanem egyszerűen lehúzzák a rolót. Mint hozzátette, még sok a tennivaló. Ezek közé tartozik az is, hogy hamarosan új tetőszerkezetet kap a piac a régi, rozsdásodó, itt-ott beázó helyett, és a tejcsarnokot is lebontják, a helyére pedig újabb asztalok kerülnek.

felujitjak 4a

Tegnap a helyszínen dolgoztak a munkások. A régi illemhelyet (a piac iskola felőli oldalánál) bontották. Mint megtudtuk, helyükre üzlethelyiségeket alakítanak ki, az árusok pedig ezentúl a piac Körös felőli végében lévő közvécét használhatják. A régi tejcsarnokot bezárták, a lakat mellett szöveges útbaigazítás áll, és egy nyíl mutatja az irányt, merre költöztették innen a kereskedőket. Bár azok már két hete nincsenek ott, sokan ezt még most sem tudják. A gyümölcs- és zöldségárusok új, üvegszálas asztalokat kaptak, és az addig hosszú, egybefüggő asztalsorok között már járkálhatnak a vásárlók. A zárható fülkékben helyet kapó árusok elégedettek az új körülményekkel, mert nem kell órákat tölteniük a pakolászással, az új asztalokra azonban néhányan panaszkodnak, mert valamivel kisebbek a régi betonstandoknál. Egyikük ezt úgy oldotta meg, hogy egy nagyobb deszkalapot helyezett az asztalára.

felujitjak 3a

A tejterméket kínálók örülnek a jobb körülményeknek, viszont elmondásuk szerint ezt meg is fizettetik velük. Egyikük azt ecsetelte, hogy kb. 170 lejjel kell többet adjanak havonta, mint a tejcsarnokban (ott 600 lejbe került a hűtőládájuk), ráadásul ezentúl az áramot és a vízdíjat is ők állják, ugyanis minden bódé külön víz- és villanyórával van felszerelve. Egyébként a nyolcból még két hely kiadó. A vásárlók nagy része elégedett a felújítások eredményével, csak néhányan jegyezték meg, hogy ott, ahol a fülkék vannak, a magas fémfalak miatt nem áttekinthető a kínálat. Ezért, amíg ismét megszokják, hogy ki és mi hol található, soronként végig kell járniuk a standokat.

Mivel még tart a piac modernizálása, egyelőre az illetékesek nem tudták megbecsülni, mennyibe fog kerülni a teljes felújítás, és azt sem, hogy pontosan mikorra készülnek el vele.

Sükösd T. Krisztina