Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújítják a kultúrházat Nagykágyán

Javában tart a nagykágyai kultúrotthon tetőszerkezetének felújítása. Ottjártunkkor épp az új cserépre várakoztak a munkások. A mintegy 500 négyzetméteres tetőről előbb leszedték a régi cserepet, majd szükséges volt néhány elkorhadt szarufa kicserélése is. A teljes szerkezet újralécezése után kerülhetett az új cserép az épületre.

A munkálatokat a székelyhídi  General Edikitar Construct Kft. végzi. A tetőfelújítás mellett két betonból készült tartóoszlop is beépítésre kerül a nagyterembe, valamint a kultúrotthon mellé felépítenek egy női és egy férfi mosdót is. A munkálatok ideje mintegy másfél, két hónap, előreláthatólag július végére végeznek vele.

felujitjak

Nagy István, Nagykágya tanácsosa elmondta, hogy a felújításhoz szükséges pénz a székelyhídi önkormányzattól (70 ezer lej) és a megyei tanácstól (10 ezer lej) érkezett. Az épület pontos koráról nem tudott információt adni, az biztos, hogy valamikor a Koczó család tulajdona volt. Koczó Pál ügyvéd fiatalon elhagyta a falut, és soha nem is tért vissza. Az épület államosítása óta mindmáig nem jelentkezett örökös, így a falu tovább használhatja kultúrotthonként. Mindenképp szükséges volt a tetőszerkezet felújítása, hisz több helyen beázott az épület, ezért nem is lehetett belső javításokat kezdeni.

A kultúrház mintegy kétszáz ember befogadására alkalmas. Ahhoz, hogy megfelelő környezetben tudjon működni, a jövőben mindenképp szükséges lesz a belső rész felújítására is, ehhez kell keresni támogatókat. Első lépésként nagyon fontos volt a két új mosdó megépítése, de tervben van a teljes belső falfelújítás, és ha lehetőség lesz rá, a nyílászárók cseréje is. Nagykágyának nagy szüksége van erre az épületre, hisz míg az egyház gyülekezeti háza „csak” száz személy befogadására és étkeztetésére alkalmas, addig ide kétszer annyi vendég érkezhet.

Juhász György