Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújítják a Darvas–La Roche-házat

Tavaly augusztusban adta le Nagyvárad önkormányzata A Darvas–La Roche-ház restaurálása a szecessziós örökség kulturális értékesítése céljából című projektet, amelyet a napokban kedvezően bíráltak el a Regionális Operatív Program 2014–2020 listájának keretében.

felujitjak

Sikeresen pályázott Nagyvárad önkormányzata a Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsementigazgatósága és a Vagyonkezelő Igazgatóság közreműködésével, aminek köszönhetően a Darvas–La Roche-ház, ami jelentős műemlék épület, visszakapja egykori pompáját.

Az előzetes műszaki és anyagi felmérések befejeztével az Észak-Nyugati Régióban legtöbb pontszámot (81,5) a Darvas–La Roche-ház restaurálási projektje kapta. A felújítás 10 547 935 lejbe kerül, amelyből 9 787 328,75 lej vissza nem térítendő támogatás, a nagyváradi önkormányzat önrésze 760 606,25 lej.

A szecessziós építészet ékszere Nagyvárad központjában, a Rimanóczy Kálmán (Iosif Vulcan) utca 11. szám alatt található. A ház a Vágó testvérek, László és József tervei alapján 1909–1910 között épült, a 19. század végén Bécsben megszületett stílus jegyeit magán viselve. A felújított épület elsősorban múzeumként működik majd, és több népszerűsítő kampány is indul annak érdekében, hogy a látogatók aránya növekedjen, legalább évi ötezer turistát várnak majd a házban. A tervek szerint olyan digitális berendezések beszerzése sem marad el, amelyek az ismeretterjesztést segítik, illetve a mozgássérült látogatók közlekedését megkönnyítik. Ennek megfelelően a földszinten és az emeleten lesz majd állandó kiállítás és vándorkiállítások, míg az alagsorban alkotóműhelyek (festészet, kerámia, gyerekek és felnőttek számára egyaránt), multifunkcionális terem, valamint kísérleti színház és kulturális rendezvények, színházi stúdióterem kap majd helyet.

A Darvas–La Roche-ház külső és belső restaurálása a következő munkálatokból áll: újravakolás, az eozinnal (kerámiamáz) bevont díszítőelemek rendbetétele, a színes ablaküvegek, a szökőkút, a díszes padló, az üvegmozaik- és kerámiadíszek helyreállítása, a tető oromzati színes kerámiaelemeinek kijavítása, a bejárati kapu, a homlokzati rész eredeti díszeinek a helyreállítása, valamint az udvar eredeti állapotába való visszaállítása.