Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújíthatják a filharmóniát

Mint arról már beszámoltunk, több témáról is beszélt Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A pénzügyi palota eladásának lehetősége mellett azt is elmondta, hogy az Ilie Bolojan vezette váradi önkormányzat visszautasította javaslataikat a nagyváradi Teleki (ma Primăriei) utcai zsinagóga zsidó múzeummá való alakításához. A megyei tanács és a Körösvidéki Múzeum a következőket javasolta: a váradi önkormányzat felújítja az épületet, a megyei tanács pedig a Körösvidéki Múzeum segítségével berendezi a tárlatot és fedezi a működési költségeket; a megyei önkormányzat végzi a külső felújítást, berendezik a kiállítást és fedezik a működési költségeket; a megyei tanács megvásárolja az épületet, és úgy hozza létre a kiállítást. A javaslatok ellenére a június 19-i átiratban közöltek szerint  a polgármester sajnálattal veszi tudomásul, hogy a megyei tanács „nem kíván része lenni” a váradi és megyei önkormányzat és a Nagyváradi Zsidó Hitközség közötti protokollumnak, és tudatja, hogy a váradi önkormányzat önállóan alakítja ki a majdani múzeumot.

felujithatjak

A tanácselnök jó hírekről is beszámolt, elmondta, hogy e héten aláírják a szerződést a Nagyváradi Repülőtér új termináljának építéséről, és azt is elmondta: a megyei tanács elvégzi majd a filharmónia épületének felújítását. Mivel jelen állás szerint úgy tűnik, hogy ezt az ingatlant várhatóan nem természetben kapja vissza a katolikus egyház, tárgyalnak az épületről, Pásztor Sándor pár héten belül visszatér még a témára.

A tanácselnök azt is elmondta, hogy számításaik szerint meglesz a pénz az alkalmazottak fizetésére – az egyik román nyelvű hetilap egy ideje azzal riogat, hogy többmilliós hiány van a tanácsnál, illetve az alkalmazások miatt is támadták a tanácselnököt –, és felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetésben a 20, illetve 50 százalékos béremelés okozta a hiányt, a kormány emelte ugyanis a béreket, de forrásokat nem adott ennek fedezésére. Az elmúlt hét hónapban ugyanakkor többletjövedelmei voltak a megyei önkormányzatnak, amelyek fedezik a hiány több mint 90 százalékát.

Fried Noémi Lujza