Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújítások, parkosítások következnek

Mint arról pénteken röviden beszámoltunk, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester sajtótájékoztatón beszélt arról, milyen változtatásokat terveznek a városközpontban és a lakónegyedekben azért, hogy vonzóbbá, emberközelibbé tegyék Nagyváradot.

Ilie Bolojan

Ilie Bolojan

Június végére elkészülnek a Fekete Sas-palota felújításával, jelentette be Ilie Bolojan polgármester, aki azt is elmondta: tárgyalnak a palotában lévő ingatlanok tulajdonosaival az ajtók és ablakok cseréjéről azért, hogy az épület egységes képet mutasson majd. A passzázsban lévő bárok tulajdonosaival egyezség született arról, hogy hetente négyszer a költségükön mossák majd fel a passzázst, a fennmaradó három napon az önkormányzat gondoskodik a tisztaságról.

A tervek szerint június 24-étől kezdve hétvégenként szombatra és vasárnapra lezárják majd a főteret az autósok elől: a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) buszai és a taxik még használhatják az utat. A forgalom számára alternatív útvonalakat keresnek, és miután elkészül a Kossuth (ma Independenţei) utcai mélygarázs a városközpont teljesen a gyalogosoké lesz majd. A polgármester azt is elmondta, miután elkészül a Csillagos híd helyén az új közúti híd, a Szent László hidat is lezárják majd a járművek elől.

A Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utcát sétálóutcává alakítják, a közbeszerzési eljárást már meghirdették a SEAP-on, az ajánlatokat július 6-áig várják. A városházán is tervez változtatásokat az önkormányzat, a polgármester szerint a városháza Traian Moşoiu nevét viselő dísztermet és a Rimmler Károly nevét viselő kistermet, valamit az irodája melletti termét múzeummá alakítják, tehát látogathatóvá teszik úgy, hogy közben használják is majd a termeket: a polgármester szerint például a  díszteremben helyreállítják az egykori amfiteátrumot.

A Zöldfa utcából sétálóutca lesz

A Zöldfa utcából sétálóutca lesz

A Szent László (ma Unirii) a Bémer (ma Ferdinand) és a Fő (ma Republicii) utca épületeinek homlokzatait 2019-ig szeretnék felújítani, és a tervek szerint jövő tavasszal elkezdik a Nagysándor József (ma Aurel Lazăr) utca sétálóutcává alakítását és később az Ezredévi Emléktér (ma Libertăţii) Körös-parti része is a gyalogosoké lenne. A polgármester azt is elmondta: a mélygarázs elkészülte után folytatják majd a Körös bal partjának rendbetételét is-

A lakónegyedekben is szükség van a zöldövezetekre, ennek érdekében az önkormányzat át- és megvesz, vagy akár kisajátít területeket, hogy körülbelül ötezer négyzetméteres zöldövezeteket alakítson ki. Őssi negyedben, a Keszthelyi Zoltán (ma Barcăului) utcánál kezdik a munkát, de az Árpás vezér (ma Ştefan cel Mare) út, a Leonardo da Vinci, a Morii és a Bumbacului utcáknál is parkosítanak majd, illetve hamarosan megkezdik a Lotus bevásárlóközpont mellett a Salca sportpark kialakítását.

Fried Noémi Lujza