Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felújítási tervek Nagyváradon

A Bihar megyei pályázatokat felügyelő országos igazgatóság vezetője kijelentette: a 2010-ben elfogadott, a nagyváradi Bémer tér felújításáról szóló tervezetek elavultak, emiatt a helyi RMDSZ ezt felfrissítené. Kis Gábor (képünkön), a nagyváradi RMDSZ önkormányzati képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, a 2010-es tervezetben az erre szánt összeg tízmillió lej plusz áfa, ám szerinte ez is változhatott azóta.

dav

Mivel a felújítás EU-s alapokból valósulna meg, Kis Gábor szeretné, ha az elnyert összegből a színház körüli részen is munkálatokat végeztethetnének: tervük a forgalom levitele a föld alá és/vagy mélygarázs építése a váradi városközpontban. A szervezet kérése az, hogy legalább hatástanulmány szülessen arról, lehetséges lenne-e ezt megvalósítani. Felmérésük szerint 3600–4200 négyzetméternyi területről van szó, és ha a mélygarázs is megvalósulna, engedélyeztetnék, hogy nehézteherautók, azaz 40 tonnás járművek is igénybe vehessék azt. Egyszintes garázs építése esetén 150, kétszintes esetén 300 férőhelyes parkoló létesülne.

A képviselő leszögezte: legkésőbb a jövő hét folyamán írásban fogják kérni a hatástanulmány elkészítését az említett felújításokról, munkálatokról. Hozzátette, erősen bízik abban, hogy „amennyiben mégis sikerül valamilyen kompromisszumot kötni a kivitelezésben, akkor ne a Gomba felújítási stílusában végezzék el a munkálatokat”.

Kiss Erzsébet Janka