Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Feltörik a mozaikot a Fekete Sas-palotában

Fülsüketítő dübörgést, akár halláskárosodást is okozhat a nagyváradi Fekete Sas-palota padlózatának újraburkolási munkálata, melyhez a napokban fogtak hozzá. Tegnap por és ütvefúró gép dübörgése közepette fotóztuk le a helyszínen a mozaikot feltörő munkásokat, akik fül- és fejvédő munkavédelmi felszerelést nélkülözve dolgoztak. A bontást a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utca felőli bejáratnál kezdték meg, és mint megtudtuk, egyelőre a Kossuth utca felé haladnak majd.

feltorik  1

Törmelékkupacok között szlalomozva tudtuk őket megközelíteni ahhoz, hogy lencsevégre kapjuk munkálkodásukat, miközben a passzázs alatt még egy-két nyitva tartó kávézóból és vendéglőből a porfelhőben néhány fiatal próbált mihamarabb „kimenekülni” a szabad levegőre.

Városházi közlemény szerint április 6-án írták alá a szerződést a Fekete Sas-palota felújítási munkálatait végző céggel, a Városi Utak Rt. és a Porfido Ed Arte Consorzio Stabile Del Trentino alkotta cégcsoporttal, amely elnyerte a kivitelezési pályázatot. Ugyanez a konzorcium végezte el a Szent László (ma Unirii) tér átépítését, és végzi a Kossuth utcai járda kövezését.

feltorik  2

A Fekete Sas-palota passzázsának felújítása komplex feladat, mivel jelenleg még dolgoznak az átjáró belső homlokzatainak újravakolásán és az évszázados falfestések restaurálásán, illetve újrafestésén – az átjáró nagy része tele van állványokkal. Ezért is nehéz egyelőre elképzelni, hogy a mozaikot hogyan törik fel, illetve miképpen kövezik le a passzázst, miközben a vakolással és a restaurálással még koránt sem végzett a munkálatokat kivitelező Constructorul Sălard Rt.

A városháza közleményében azonban nem tér ki a részletekre. Azt azonban tudatják, hogy a passzázs padlózatának felújítása két szakaszban zajlik. Az elsőbe beletartozik a belső esővíz-elvezető rendszerek kiépítése, az átjáró újrakövezése és a beltér díszkivilágítása – a projektben erre a célra áfa nélkül 1,66 millió lejt irányoztak elő, ehhez rászámolnak még 110 ezer lejt az előre nem kiszámítható költségek finanszírozására. A második szakaszban a passzázs belső udvarát (a Columbus kávézó mögötti területet) teszik rendbe, erre a célra 428 lejt (áfa nélkül) szánnak, hozzászámolva 31 ezer lejt az előre nem látható kiadások fedezésére.

A passzázs lekövezésével a szerződés szerint még idén június 15-én végezniük kell. A határidő betartása azonban kérdőjeleket vet fel, mivelhogy a belső falak vakolásával, az üvegtető és –kupola cseréjével, valamint a falfestések restaurálásával még koránt sem végeztek.

Információink szerint a falfelületek elkészítéséhez még legalább két hónapra van szükség, a restaurálás és a kőművesmunka pedig kivitelezhetetlen az állványok nélkül. Úgy pedig, hogy ezeket nem bontják le, nem lehet a járóköveket lerakni.

(sükösd)