Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felszállt a fehér füst

Már megszoktuk, hogy az utóbbi években a parlamenti választások, az államfőválasztások nem mentesek a meglepetésektől és a botrányoktól. A múlt év decemberi választások alkalmával a PSD populista ígérgetéseinek köszönhetően fölényes győzelmet aratott. De a nagy múltra visszatekintő politikai formáció vezetősége mégsem dőlhetett hátra kényelmesen a karosszékében, mert gondok adódtak a miniszterelnök személyét illetően.

Liviu Dragnea legszivesebben magának ítélte volna oda a miniszterelnöki bársonyszéket, de ez ebben a pillanatban lehetetlen, hiszen két év felfügesztett börtönbüntetést kapott éppen a Băsescu felfüggesztése kapcsán indított választási csalásban. Így jobb híján a PSD elnöke bizalmasát, a tatár származású Sevil Shhaidehet jelölte a kormányfői posztra. Iohannis azonban indoklás nélkül utasította el a javaslatot, s arra kérte a PSD vezetőségét, állon elő új jelölttel. Így aztán egy ifjú titánt, Sorin Grindeanut jelölték miniszterelnöknek, amit Johannis államfő el is fogadott.

A dolog szépséghibája, hogy az új miniszterelnök szintén nagyon elkötelezett Liviu Dragna PSD-elnök iránt, pedig egy kormányfő elsősorban az ország érdekeit kellene szolgálja, nem holmi pártérdekeket.

Az RMDSZ politikai súlyánál fogva akár a mérleg nyelve is lehetne, ha nem előzte volna meg ebben Tăriceanu zsebpártja. Az érdekvédelmi szervezet láthatólag zavarban van és nem találja a helyét. Ez azt is bizonyítja, hogy először úgy nyilatkoztak, megszavazzák a tatár  származású kormányfőjelöltet, de aztán változtattak álláspontjukon, miután rájöttek, hogy a szír férje révén ez akár nemzetbiztonsági kockázatokat is jelenthet.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott, nem tudnak olyan esetről, hogy Grindeanu, az új miniszterelnök-jelölt ártott volna a magyarságnak, végeredményben temesvári, bánsági. Igaz, Dacian Ciolo? megbízott miniszterelnök is szilágysági, pontosabban zilahi volt, mégsem tett különösebb engedményeket a nemzeti kisebbségeknek, de ez elmondható a jelenlegi államelnökről is, akihez nagy reményeket fűztünk.

Klaus Iohannis államelnök SMS-ben tájékoztatta kinevezéséről  az új miniszterelnököt, ami hűvös politikai kapcsolatot feltételez. Igaz, a szöveges üzenet elküldése után egy röpke nyilatkozat is megjelent a kinevezésről az elnöki hivatal internetes oldalán.

Végre felszállt a fehér füst, reméljük, hogy a szunnyadó parázs nem kap lángra és nem éget fel mindent…

V. Szilágyi István