Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Félrevezet a szovjet emlékmű

Az orosz külügyminisztérium a romániai nagykövetségén keresztül átfogó projektbe kezdett, elhatározták, hogy oroszországi finanszírozással helyrehozatják, felújíttatják az országban lévő emlékműveket, amelyek az itt elhunyt szovjet honvédeknek állítanak örök emléket.

felrevezet 1

Nagyszalontán a mai köztemetőben lévő „orosz hősök sírkertjét” (ez egy körbekerített parcella több mint száz sírhanttal) még tavalyelőtt rendbe tétették. A parcella közepén egy hatalmas oszlop áll, melynek tetején a vörös csillag már messziről látszik a temető bármely sarkából. A második világháborúban Nagyszalontán elesett orosz katonáknak azonban van egy másik emlékműve is, mégpedig a városközpontban, a parkban. Ez a jóval kisebb, egyszerű beton obeliszk akkor elkerülte az orosz külügy figyelmét, sőt akkoriban a hajdúvárosban az járta, erről nem is tudnak, mert nem szerepel a jegyzékükben. Szalontán a város vezetőségének tagjai közül többen már akkor arról beszéltek, hogy a főtér – idő közben elkezdődött – fokozatos modernizálásakor elviszik majd onnét a megkopott, olvashatatlan feliratú emlékművet.

felrevezet 2

A főtéri szovjet emlékművet az elmúlt időszakban nem vitette el senki. Sőt a napokban Nagyszalontán járva vettük észre: ez is fel lett újítva. Mint megtudtuk, ezt a munkát is az orosz nagykövetség rendelte meg és végeztette el.

A hajdúváros főterén álló, immár felújított, vöröscsillagos szovjet emlékmű két oldalán olvasható felirat, románul és oroszul, cirill betűkkel. Az egyik román felirat szerint: „Örök dicsőség a Szovjetúnió szabadságáért és függetlenségéért vívott harcban elesett hősöknek.” (Eredetileg: „Glorie eternă eroilor căzuţi în lupta pentru libertate şi independenţă Uniunii Sovietice”) Tiszteletben tartva valamennyi nemzet és nép hősei iránti szabad emlékezését, mégis azt kell mondanunk, az emlékművön olvasható másik szöveggel valami komoly baj van. Ez szerint ugyanis: „Itt vannak elföldelve tisztek, szakaszvezetők, katonák, akik a Szovjetúnió felszabadításáért és függetlenségéért vívott harcokban hősi halált haltak. 1944. október 6.” (Eredetileg: „Aici sunt inhumati ofiteri, sergenti si soldati cazuti eroic in luptele pentru eliberarea si independenta Uniunii Sovietice. 6 octombrie 1944.”)

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a szalontai köztéri parkban egy tömegsíron sétálgat, szükséges pontosítani: az ominózus parkbéli szovjet obeliszk alatt senki sincsen eltemetve, és nem is volt.

Dánielisz Endre helytörténész, közíró a Reggeli Újság kérdésére megerősítette: azon a helyen, ahol jelenleg áll a felújított emlékmű, sosem voltak katonák eltemetve, a felirat tehát komoly félreértésre adhat okot. A harcokban elhunyt szovjet katonáknak volt azonban két ideiglenes tömegsírjuk, egy a református templom mellett, egy pedig a Kossuth Lajos-szobor oldalánál. Innét azonban a harcok lecsendesülése után exhumálták a holttesteket és a mai köztemetőbe szállították. Dánielisz Endre hozzátette, a sírkertben lévő orosz parcellában elhantolt áldozatoknak csak egy része esett el Szalontán, a szovjet katonák holttesteinek többségét a környező településekről hordták ide.

Az obeliszk egyébként azért került a hajdúváros főterén éppen oda 1945-ben, mert az út túloldalán, a zsidók deportálását követően üresen maradott házba beköltözött a szovjet katonaság városi helytartója, s ő akarta, hogy ha kinéz az ablakon, az „orosz felszabadító hősök” emlékművét lássa.

Borsi Balázs