Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felmérik a zöldövezeteket

A Nagyváradi Egyetem környezetvédelmi kara és a váradi önkormányzat együttműködése révén úgynevezett „zöld telekkönyv” készül a megyeszékhelyen, vagyis tanáraik irányításával az egyetemi hallgatók számbaveszik a Pece-parti város zöldövezeteit.

A felmérés nyomán egy interneten is elérhető, digitális adatbázist készítenek el, amely tartalmazza majd a váradi parkok, folyópartok és egyéb zöldövezetek pontos méretét, az ott megtalálható fák fajtáját és mennyiségét, de leírást ad a talajminőségről, az aljnövényzetről és még a köztéri padok számáról is.

felmerik

Az adatbázis elkészültétől fogva bármikor frissíthető, illetve kiegészíthető lesz, ezáltal folyamatos és aktuális képet adhat a megyeszékhely zöldövezeteiről. „Bárki informálódhat majd arról, hogy milyen növények vannak Nagyváradon egy adott parkban, vagy hogy mekkora a kérdésben forgó zöldövezet” – nyilatkozta Mircea Sterejan, a városháza műszaki igazgatóságának vezetője.

Az ígéretek szerint az adatbázis még a nyári vakáció előtt elkészül. Megjegyzendő, hogy a felmérést pro bono végzik, vagyis sem a tanárok, sem az egyetemi hallgatók nem kapnak érte fizetséget, viszont az önkormányzat biztosítja a fogyóeszközöket és rendelkezésükre bocsátja az előző, 2011-ben elkészített „zöld telekkönyvet”. Az akkori dokumentáció szerint Nagyvárad 11 610 hektárnyi adminisztratív területén összesen 501 hektárnyi rendezett zöldövezettel, 66 hektárnyi rendezetlen zöldövezettel és 87 hektárnyi temetővel rendelkezett.

Sz. G. T.