Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Félmaraton egy nemes célért

Már be lehet nevezni a Nagyváradon immár ötödízben megszervezendő V. Digi Nagyváradi Running Day Nemzetközi Félmaratonra. Az évente szeptember harmadik vasárnapján sorra kerülő esemény céljáról és egyéb részletekről, újdonságokról a Bihar megyei Xterra Sportklub képviselői tegnap sajtótájékoztatón számoltak be.

„Számunkra nagy öröm, hogy 2011-től évente sikerül megszerveznünk ezt az eseményt, és egyre több résztvevő jelentkezik mind Romániából (sokan Nagyváradról), de külföldről is. Tavaly 12 országból vettek részt rajta, mely számunkra nagy meglepetés volt. Például Kenyából, Kínából is volt futó, a résztvevők 30–40 százaléka pedig általában magyarországi”– fogalmazott Deme József főszervező. Mint hangsúlyozta, az eseményt a nemzetközi elvárásoknak megfelelően szervezik meg. „Az amatőr futók 99 százaléka akkor jön el egy ilyen eseményre, hogyha a befolyt összeg a kitűzött cél érdekében biztosan eljut oda, ahova el kell jutnia. Ez fontos szempont. A másik célunk a turisták vonzása, az, hogy minél több külföldi jöjjön el a megyeszékhelyre, hiszen van mit megnézni Váradon, akár futva is, még akkor is, ha most éppen átépítés van a központban. A fő célkitűzésünk, hogy kicsit megváltoztassuk az embereknek a mozgáskultúráját, sportkultúráját, életmód-változtatásra ösztönözzük őket”– sorolta Deme.

Deme József (balról) és a Piticot Egyesület képviselői

Deme József (balról) és a Piticot Egyesület képviselői

Újdonság a közös projekt a Piticot Egyesülettel, mely szeretne Románia nyugati régiójában egy úgynevezett respiro központot létrehozni. Az épület már megvan, Nagyszalonta környékén található, már csak fel kellene újítani. Ez azt a célt szolgálná, hogy a fogyatékkal élő gyermekekre felügyelő szülők válláról részben levegyék a gondot, pontosabban a gyerekeknek ugyanazt a szolgáltatást nyújtanák pár napra – amíg a szülő „szabadságra” megy –, amelyet a szülő otthon nyújt a gyermekének, tájékoztatott Denisa Hora, a Piticot Egyesület igazgatója.

Az elmúlt években is sokan futottak

Az elmúlt években is sokan futottak

„Amikor az egyesület megkeresett minket, úgy döntöttünk, hogy melléjük állunk”– mondta Deme József. Mint hozzátette, a szeptemberi futóversenyre benevezők e nemes célra ismerőseik körében adománygyűjtést szervezhetnek a projekt részére, és az a futó, aki a legnagyobb összeget gyűjti össze, az a Piticot Egyesülettől egy emlékkupát kap. „Bízunk benne, hogy ami összegyűl, az oda fog kerülni, ahova kerülnie kell”– mondta. További információkat a http://www.digi-oradeacityrunningday.com oldalon lehet megtudni.

Sükösd T. Krisztina