Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fellépés a nők elleni erőszak miatt

Az RMDSZ Nőszervezete a Nők elleni erőszak világnapja alkalmából december 2-án kerekasztal-beszélgetést szervezett. A főszervezők – Kéry Hajnal megyei  elnök, valamit Széll Gabriella, nagyváradi elnök – meghívására a találkozón részt vett Biró Rozália szenátor, Szántó Ildikó, a Bihar Megye Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság részéről, Gáti Gizella, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának részéről, Vura Ottilia a Lámpás Alapítvány project koordinátora és Porsztner Sarolta, a szentjobbi Szent István gyermekotthon szociális munkatársa.

eroszak

A találkozó célja felleltározni azokat az akadályokat, törvény hézagokat, nehézségeket amelyekkel a családon belüli erőszakot elszenvedő nők és kiskorúak megtapasztalnak. Bihar megyében csak egy olyan központ működik, amely a családon belüli erőszakot elszenvedett anyát és 3 évnél kisebb gyermeket fogadja be. A 12 férőhelyes otthonba, illetve a Lámpás alapítvány által működtetett nappali központba folyamatosan érekeznek igénylők. A legégetőbb problémák közé sorolható, hogy az erőszakot elszenvedő fél bejelentése után akár hetek telhetnek el amíg a rendőrség újra jelentkezik átvizsgálni a helyzetet, mely időszakban az erőszakot elszenvedett nő és esetenként kiskorú teljesen védtelen. Megfogalmazódott annak szükségessége is, hogy vagy a helyi önkormányzat vagy a megyei önkormányzat fenntartásban szükség lenne egy sürgősségi központra, amely lehetővé tenné az erőszakot elszenvedett azonnali ellátást, szállását jogi és lelki tanácsadás biztosítása mellett.

A törvények gyakorlatba ültetésének bürokráciáját csökkentő törvénymódosító javaslatok megtételét vállalta el Biró Rozália szenátor és félévenkénti újabb tapasztalatcserében egyeztek meg a kerekasztal résztvevői.