Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fellépés a családon belüli erőszak ellen

Figyelemfelkeltő akcióval indult tegnap Nagyvárad több közterületén az „Állítsd meg most a családon belüli erőszakot! Kérj segítséget!” elnevezésű kampány, melyet a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a megyei rendőrség, a Smiles Egyesület és a Lámpás Alapítvány szervezett több váradi iskola diákjainak a közreműködésével.

fellepes 1

A két napot felölelő eseményt a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján indították. Ezt a napot, azaz november 25-ét az ENSZ közgyűlése 1999. december 17-én foglalta határozatba, amelyet a nők ügyeivel foglalkozó aktivisták 1981 óta tartanak számon. Akkor a latin-amerikai és karibi nők első találkozóján hirdették meg annak emlékére, hogy 1961-ben a Dominikai Köztársaságban a diktatúra brutálisan meggyilkolt három nőaktivistát.

Az első nap délben utcai akcióval indult a megyeszékhely forgalmasabb közterületein: a Körös áruház előtt, a Fő utcán, a Nagyvárad Pláza előtti téren, ahol a szervezők, valamint önkéntesek – az ELSA (Jogi Tanulmányok Hallgatóinak Egyesülete), a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak – a rendőrség képviselőinek együttműködésével román és magyar nyelvű szórólapokat osztottak szét elsősorban nőknek, fiataloknak és időseknek is. A helyszínen a művészeti líceum tizenegyedikesei általuk készített plakátokkal, sőt feldagadt, lila foltokkal és véres orral kimaszkírozva hirdették, bátorították az embereket, hogy ne legyenek közömbösek a családon belüli erőszakkal szemben akkor sem, ha őket az nem érinti személyesen. „Fontos az aktív fellépés a családon belüli erőszak ellen” – fogalmazott az egyik jelenlévő rendőrtiszt.

A szórólapokról meg lehet tudni, mi a teendő, kire számíthat, kihez fordulhat segítségért az agressziónak kitett személy. Ilyenkor okvetlenül tárcsázni kell a 112-es segélyhívót, a hallássérültek és beszédproblémások pedig a 113-as segélyhívó számra küldhetnek sms-t. Testi sérülés esetén törvényszéki orvosszakértői látleletre van szükség, és írásban rendőrségi feljelentést kell tenni. Amennyiben pedig valakinek a testi, lelki épségét, szabadságát fenyegeti veszély, kérje a bíróságot, hogy adjon ki számára egy védelmi határozatot.

A szórólapokról az is kiderül, hogy nemcsak fizikai erőszak létezik, hanem a lelki terrortól a szexuális, gazdasági, spirituális erőszakig ennek igen széles a skálája.

Az ezt érintő részletekről kerekasztal-megbeszélés is lesz november 27-én 13–16 óra között a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében (Ezredévi Emléktér, ma Libertăţii tér 40. szám).

Sükösd T. Krisztina