Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fellélegezhetünk: vége a CET környezetszennyezésének

Bezár a félszáz éves nagyváradi hőerőmű (CET). Ilie Bolojan váradi polgármester sajtóközleménye szerint remélhetőleg már holnaptól, azaz április 14-étől nem szennyezi a levegőt a hőerőmű, ezzel együtt pedig a lakosság szó szerint fellélegezhet.

Bolojan sajtótájékoztatón már a múlt héten bejelentette, hogy a megyeszékhely távhőszolgáltatási rendszerének felújítása elkészült, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az új, gáz alapú erőmű működésbe lépjen, miközben a régit fokozatosan leállítják. A legfrissebb városházi sajtóközlemény szerint az utóbbi napokban csak egy széntüzelésű kazán működött, és beindították az első gázkazánt. A múlt héten a CET már egyáltalán nem vásárolt szenet, így jelenleg csak három napra elegendő mennyiség – hatezer tonna – van tartalékban, mivel naponta kétezer tonna szenet használnak el.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Tehát az új gázturbinák használatba adása után 50 évvel leállítják a CET-et, és a meleg vizet már az új, gázüzemeltetésű turbinás rendszer fogja biztosítani. Az erőmű felújítása és az új építése a város egyik legkiemeltebb projektje mind az 53 millió eurós befektetést tekintve, mind a környezetszennyezés csökkentését figyelembe véve. Az új erőmű hőenergiát és elektromos energiát is termel majd. Már csak remélhetjük, hogy a modern távfűtési rendszer révén ezentúl nem lesz annyi gond a fűtéssel és melegvíz-szolgáltatással, melyet az előző rendszerrel működő CET okozott a legutóbbi fűtési idényben, télvíz idején.

Mivel ezzel az EU-s projekttel nem sikerült időben (december 18-áig) elkészülni, a megyeszékhely így elvesztett az erre a célra szánt összegből 6,2 millió lejt, emiatt a gáztüzelésű hőközpont teljes kiépítését már az adófizetők pénzéből fejezték be.

Sükösd T. Krisztina