Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felkészültek a Yuppi önkéntesei

Ahogy arról már lapunkban is beszámoltunk, harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Yuppi elnevezésű élményterápiás tábor cukorbeteg gyermekek és fiatalok részére. A tábor a Maros megyei Mezősályiban zajlik augusztusban, és célja, hogy élményterápiával növelje a diabéteszes gyermekek önbizalmát, elősegítse saját maguk elfogadását és így elindítsa fizikai megerősödésüket is. A tábor során a résztvevők olyan programokat próbálhatnak ki, amelyekre otthon ritkán nyílik lehetőségük.

Felkeszultek (1)

Matei Laura tábori vezető orvos és László Zsuzsa táborvezető (jobbról) gyorstalpalót tartottak a résztvevőknek az 1-es típusú cukorbetegségről, illetve az élményterápia lényegéről

Többek közt lovagolhatnak, evezhetnek és kézműveskedhetnek, de kipróbálhatják magukat falmászásban és íjászkodásban is, illetve fotózási programban is részt vehetnek – mindezt anélkül, hogy fizikai kondíciójuk elvonná figyelmüket az élményről. A mindennapokban gondot jelentő vércukorszintmérést, ételporciózást, szénhidrátszámlálást és inzulinadagolást a tábor alatt ugyanis szakképzett orvosok és dietetikusok végzik el a fiatalok helyett, akiknek így nem is marad más dolguk, mint felhőtlenül szórakozni. Az élményterápia gondtalan lezajlása azonban rengeteg önkéntest és óriási szervezői munkát igényel, melynek részeként június 28–30. között önkéntesképző hétvégét tartottak a tábor leendő színhelyén. Az esemény a VígEnd nevet viselte, s több Bihar megyei, illetve nagyváradi önkéntes részt vett rajta, beleértve e sorok íróját is.

„Szerintem a Yuppi tábor egyik különlegessége az, hogy iszonyú nagy figyelmet fordítunk a gyerekekre és ennek az önkéntesek a kulcsai. Néhányan meg szoktak lepődni azon, hogy a táborban ugyanannyi önkéntesre van szükség, mint ahány gyerek részt vesz benne – de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kísérők (azaz tábori nyelven a HáziManók), programtartók (MenőManók) és egészségügyisek (DokiManók), valamint a vezetőség tagjai úgy tudjanak együttműködni, hogy a gyerekek minden mozzanatát végigkísérjék” – mondta el lapunknak László Zsuzsa táborvezető, a Yuppi egyik kezdeményezője. Ilyen szempontból különlegesen fontos a VígEnd elnevezésű képzés, amely során az önkéntesek megismerkedhetnek egymással és felkészülhetnek a felmerülő szituációkra, hiszen így a tábor idején figyelmüket kizárólag a gyerekeknek szentelhetik majd.

Felkeszultek (2)

„Az élményterápiás tábor egy olyan modell, ami egyszerűen mindig működik, és úgy gondolom, hogy erre a cukorbeteg gyerekeknek különösen szükségük van, mert a diabétesz egy annyira köznapi betegségnek számít, hogy hajlamosak vagyunk nem ráfigyelni. Én személy szerint azért csinálom, mert emlékszem arra, amikor egy beteg barátom azt mondta, hogy azért szeret beszélgetni velem, mert az én szemeimben nem azt látja, hogy sajnálom, hanem hogy érdeklődő vagyok és barátkozni akarok, és ez erőt adott neki” – tette hozzá a táborvezető.

A VígEnd elnevezésű hétvége során megismerkedtek egymással a régi és új önkéntesek, felelevenítették és megbeszélték, miről is kell szóljon a tábor, mik azok a helyzetek, amelyekben meg kell feleljenek, milyen szituációkkal találkozhatnak. „A régiek segítségével picit beleráztuk az újakat abba, amit a Yuppi jelent” – fogalmazott a 21 éves orvostanhallgató, Ágoston Kata, aki immár második éve önkéntes, az augusztusi tábor során pedig középvezetői szerepet tölt majd be, vagyis ő koordinálja majd a HáziManók munkáját és ő tart majd kapcsolatot a vezetőséggel. Az önkénteseknek nem lesz könnyű dolguk. Naponta legalább 16 órában látják majd el specifikus feladataikat, emellett pedig a szigorú tábori rendet is be kell tartaniuk. A táborozókhoz hasonlóan ők is a diabetikusok diétáján fognak élni, s nem használhatnak mobiltelefont. A hétvégi program során kezdetben együtt voltak a HáziManók, MenőManók és DokiManók és általános információkról beszélgettek. Elhangzott többek közt a tábor története, illetve az újaknak gyorstalpalót tartottak a cukorbetegségről. Ezt követően feladatkörönként tartottak megbeszéléseket.

Felkeszultek (6) hafer

Az önkéntesek csapatfejlesztő és bizalomnövelő játékokat is játszottak a képzés során, hogy már a tábor előtt összekovácsolódjon a társaság

A DokiManók – vagyis tábori orvosok – az aktuális problémákról tárgyaltak, például szó esett a nemrég divatba jött és egyre elterjedtebb inzulinpumpás eszközről. Ez kényelmesebbé teszi a gyermekek számára az inzulinadagolást, a táborban azonban problémát jelenthet, elsősorban az evezési program során, mert elektromos készülék és nem szabad víz érje. A táborban emellett naponta négyszer lesz vércukorszintmérés, ez már alapjában véve is odafigyelést igényel, mert a résztvevőknek adott órában adott helyen kell lenniük a DokiManók  társaságában és a szükséges felszereléssel. Az étrendre is oda kell figyelni, hiszen a fiatalok meghatározott mennyiségű szénhidrátot fogyaszthatnak. Ez a mindennapokban a gyermekek és szülők vállát terheli, a táborban viszont dietetikusok és orvosok számolják ki a szükséges inzulin- és szénhidrát-adagokat. A MenőManók teljesen gyakorlati dolgokkal foglalkoztak, saját programblokkjaikat szerkesztették, melyeket az önkéntesképző résztvevői ki is próbálhattak, hogy a tapasztalatok alapján utólag tovább finomíthassanak rajtuk. A legtöbb témát talán a HáziManók érintették. Beszéltek arról, hogy milyen hozzáállást igényelnek a cukorbeteg kamaszok, szó volt emellett motiválásról, pozitív visszajelzésről és megerősítésről is – mindezek elengedhetetlen részei a HáziManók tevékenységének.

Felkeszultek (8)

„Én kezdetben kétkedve néztem erre az élményterápiás rekreációra. De az az igazság, hogy amikor ott voltam a táborban, láttam, hogy erre igenis szükség van és igenis hasznos, mert ezek a gyerekek valóban picit másfajta törődést igényelnek. Annyira jó látni őket, amikor elérik azt a piciivel többet, mint tegnap, és valami nagyot tudnak építeni, amit a tábor végén hazavihetnek. Nekem személyesen fantasztikus érzés az, hogy egy hétig intenzíven gyerekekkel foglalkozhatok, és megerősít, ha látok egy gyereket, aki rám mosolyog, aki rám köszön Vásárhelyen, és látom azt hogy milyen jók a visszajelzések, mert ebből mindig lehet táplálkozni” – tette hozzá Ágoston Kata.

A táborozók hozzávetőlegesen fele-fele arányban lesznek magyar és román anyanyelvűek, és az ország különböző részeiből érkeznek diabetológusok ajánlásával, így a programok is kétnyelvűek lesznek. Az idei Yuppi tábort augusztus 10–17. között tartják majd meg a kolozsvári Közösségért Alapítvány, a MOL Gyermekgyógyító Programja és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával, s mintegy negyven, 13–17 év közötti, diabétesszel élő fiatal vesz majd részt rajta.

Szombati-Gille Tamás