Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felkészültek a télre

Felkészültek az idei télre, ígérték a nagyváradi önkormányzat illetékesei. November 17-én, pénteken délben tartott helyszíni szemlével egybekötött sajtótájékoztatót Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere, amelyen a RER Ecologic Service helyi köztisztasági vállalat munkatársainak jelenlétében a hóeltakarításra készen álló eszközök és felszerelések kerültek bemutatásra.

felkeszultek 1

A téli időszak havazásaira készen álló RER Ecologic Service köztisztasági vállalat hóeltakarító munkagépeit vették szemügyre a jelenlevő újságírók, akiket Florin Birta alpolgármester mellett Florin Gontariu, a RER technikai igazgatója, Ionel Ban termelési igazgató, valamint Emil Benţan, a nagyváradi városháza technikai osztályának igazgatóhelyettese és Mircea Stejeran, a nagyváradi városháza közmunka-szolgálatának főnöke vezetett körbe a terepen. A szemlén részt vettek a városháza vészhelyzetekkel foglalkozó részlegének, illetve a megye katasztrófvédelmi felügyelőségének helyi képviselői is.

Florin Birta a tájékoztatón elmondta, hogy idén a tavalyi évhez képest több, összesen 29 hóeltakarító gép áll a város rendelkezésére, amelyek közül a régieket lecserélték, és négy új darab megvásárlására is sor került. Az alpolgármester közölte továbbá, hogy Nagyvárad 882 forgalmi közponja négy pontba szedve rendelekzik stabil sürgősségi stásusszal, tehát a hóeltakarítás elsősorban a város ki -és bevezető útjaira, a fő közlekedési csomópontokra, a fő szállítási útvonalakra (I), a lakónegyedeket összekötő úthálózatra (II), az összes aszfaltozott utcára (III) és az összes le nem aszfaltozott utcára (IV) vonatkozik. A tavalyi munkamódszerhez képest ugyanakkor idén az eltakarítás kettő helyett négy pontból indul majd el: a Körös utcáról (Tudor Vladimirescu) és a Moreni utcáról, valamint a Kálvária (Gheorghe Doja)-Kórház utcáról (Louis Pasteur) és az Oncsa telepről.

felkeszultek 2

A 29 hóeltakarító gép között megtalálhatóak például hóekék, folyékony és szilárd állapotú csúszásgátló folyadékot szóró járművek, adagológépek, melyek mindegyike GPS rendszerrel követhető nyomon, és rendelkezésre fog állni egy olyan gép is, amellyel a fentiek meghibásodása esetén lehet hatékonyan javítást végezni. A csúszásgátló anyagokat illetően jelen pillanatban 800 tonna só, 300 tonna homok, 40 tonna kálciumklorid és 7,5 tonna magnéziumklorid áll tartalékban.

„A várható időjárást egy speciális bizottság figyeli, amely az előrejelzések függvényében készül fel a sürgősségi esetekre, és remélhetően nem történik majd semmiféle fennakadás a feladatok hatékony ellátásában.” – mondta Florin Birta.

Szamos Mariann