Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felkészülés az őszi-téli időjárási viszonyokra

A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak, autósoknak és egyéb járművel közlekedőknek alkalmazkodniuk kell.

Esőben jobban megcsúsznak a kerekek, nő a féktávolság, esetenként pedig a nagyobb vízfelületeken a csúszás veszélye fenyeget. Ha a hőmérséklet 0 Celsius-fok alá süllyed, akkor számítani kell arra, hogy a nedves útfelület lefagy. Ez még jobban növeli a csúszásveszélyt, mivel a jeges úton már a menetstabilitás romlik.

 

Szezonváltás

Mint minden szezonváltáskor, most is itt az ideje a járművünkön időközönként elvégzendő rendszeres karbantartására. Legjobb ezt még azelőtt elvégezni, mielőtt a hajnali fagyok beköszöntenének.

 

Tegyük fel a téli gumikat!

A megfelelő futófelülettel rendelkező gumik fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A téli gumikon a kötelező minimális bordamélység 4 mm!. Amikor a nappali hőmérséklet 7 Celcius fok alá csökken, akkor váltsunk téli gumira. Ebben az időszakban már a városokban is sokáig megmaradnak a téli felfagyások, egy-egy hidegebb napon pedig az eső is lefagyhat az úttestre. Legyünk óvatosak hidakon és felüljárókon!

 

Ellenőrizzük a guminyomást is!

A hidegebb időben a rá kell tölteni egy keveset. Az autó használati utasításának megfelelő guminyomás jelentősen javítja a téli közlekedés biztonságát, mivel optimálissá teszi a tapadást a csúszós utakon. A kátyúk okozta sérülésektől is így vannak védve legjobban a gumijaink, s az sem elhanyagolható szempont, hogy ezáltal csökken a fogyasztásis. A szabványosnál más 0,5 barral kisebb légnyomás is 5%-os többletfogyasztást eredményezhet. Ezért kéthetente érdemes ellenőrizni a gumikban a légnyomást.

 

Cseréljük le az ablaktörlő lapátokat!

Az ősz és a tél a nagy esőzések, hóesések időszaka. Minden, ami az „égből jön”, a szélvédőnkön landol, és plusz mindaz, amit az előttünk haladó, a szemből jövő gépkocsik vagy éppen a saját gépkocsink felver az útról. Hogy ilyen körülmények között jól kilássunk a szélvédőn, ahhoz tökéletes ablaktörlő lapátok kellenek. Ezeket évente tanácsos lecserélni. A szélvédőre ráfagyott ablaktörlő lapátokat sose erőltessük, a a bejegesedett ablakot soha ne az ablaktörlővel próbáljuk megtisztítani, inkább az ablakfűtést használva olvasszuk le a jeget. Tipp: Egy pillepalackból téli ablakmosó folyadékot vagy jégvédő sprayt fújva a szélvédőre gyorsítható a folyamat.

felkeszules 2

Ellenőrizzük a szélvédőmosó folyadékot!

A jó ablaktörlő lapátokra megfelelő ablakmosó folyadék is kell, hogy szélvédőnk mindig tiszta átlátható legyen. Aki szorult már be hosszabb-rövidebb időre egy nagyobb teherautó vagy autóbusz mögé latyakosabb időben, annak nem kell bizonyítani az elegendő mennyiségű ablakmosó folyadék fontosságát. Akinek pedig fagyott már be (vagy szét!) az ablakmosó tartálya, az tudja, hogy nem véletlenül van nyári és téli ablakmosó folyadék is.

felkeszules 1

Mit fontos még ellenőriznünk?

A hideg idő beálltával érdemes ellenőriznünk a hűtőfolyadékot, vizsgáljuk át a hajtószíjakat és a tömlőket, nézzük át a hűtő-fűtő rendszert, ellenőrizzük a fékeket is: mennyire kopottak a fékbetétek, milyen állapotban van a féktárcsa, megfelelő-e a fékfolyadék szintje? Legalább évente műhelybeen, műszeresen ellenőriztetni kell a fékfolyadék forráspontját is, és kétévente pedig teljesen le kell cserélni azt, mivel higroszkopikus anyag.

Az akkumulátor teljesítményét is érdemes megvizsgáltatni, de hasonlóképpen a motorolajat, a világító- és irányjelző berendezéseket is fontos ellenőriznünk.A zárak befagyását is meg lehet előzni jégoldó spray-vel, de hasonlóképpen védjük az ajtókon lévő gumitömítéseket is.

 

Legyen a tankban bőséges üzemanyag!

A hideg évszakban, ősszel, és főleg télen különösen figyeljünk arra, hogy ha esetleg elakadunk a hóban, vagy baleset miatt araszolásra kényszerülünk, kitartson az üzemanyagunk és tudjunk fűteni is.

 

Kis útravaló

Tegyünk be még egy két hasznos dolgot a csomagtartóba, főleg hosszabb út előtt: feltöltött elsősegély-dobozt, elakadást jelző háromszöget, sárga biztonsági mellényt – ezek kötelezőek –, szerszámos dobozt, hólapátot, vontatókötelet, kefét, meleg takarót, élelmet, ivóvizet.