Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felgyújtott koszorúk a székelyhídi Petőfi-emléktáblánál

Hétfőn virradóra vandálok szaggatták le és gyújtották fel a székelyhídi Ady Endre Művelődési Központ falán elhelyezett Petőfi-emléktábla koszorúit.

Az elkövetők a vakolatot sem kímélték, amelyet a járókelők a kora reggeli órákban leomolva találtak a földön, a magyar nemzeti színű szalaggal ellátott koszorúk mellett. A városvezetőség ismeretlen tettes ellen tett feljelentést – tájékoztatott Csuka József székelyhídi alpolgármester. A városgazda bízik abban, hogy csakis ittas randalírozók lehetnek az elkövetők, mivel Székelyhídon soha sem volt példa nemzetiségi gyűlölködésből eredő hasonló cselekedetre, sem román, sem pedig magyar részről. Csuka ugyanakkor sajnálattal közölte, hogy a randalírozók szerencséjére a térfigyelő kamerák abból a szögből nem rögzítették az esetet.

felgyujtott 1

Az Ady-központ falán elhelyezett tábla

A Petőfi-emléktáblánál minden március 15-én koszorúzási ünnepség zajlik, amikor a város és a hozzá tartozó települések lakói leróják kegyeletüket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt. A művelődési központ helyén hajdanában fogadó állt, mely fogadóban Petőfi Sándor is megszállt egykoron. Ennek emlékét őrzi az épület falán elhelyezett dombormű.

S. É.