Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felgyorsulhat a határátkelés

Megoldódni látszik a határon át ingázók gondja, melyről lapunkban is olvashattak. Dr. Vitányi István magyar országgyűlési képviselő csütörtökön Biró Rozália parlamenti képviselővel közösen megtartott sajtótájékoztatóján kérdésünkre elmondta: tudomása szerint a magyar kormány döntött a szigorított határellenőrzés felfüggesztéséről.

Vincze Csaba és Tókos-Fejes Béla a Biharkeresztesről ingázókat képviseli

Vincze Csaba és Tókos-Fejes Béla a Biharkeresztesről ingázókat képviseli

Mint arról a Reggeli Újság már beszámolt, petíció is indult a szigorított ellenőrzés feloldása érdekében, ennek egyik kezdeményezőjétől, Tókos-Fejes Bélától megtudtuk, hogy április 29-én, szombaton a Bihar–Bihor Expo után – melyen megjelent Halász János kormányszóvivő, képviselő és Vitányi István országgyűlési képviselő – Barabás Ferenc biharkeresztesi polgármester kezdeményezésére zárt körű találkozót tartottak, melyen ott volt Péter Sándor alezredes, a biharkeresztesi határrendészet vezetője is. Az ingázókat Gulyás Ferenc és Tókos-Fejes Béla képviselte, átadták Halász Jánosnak a petíciót, és szó esett arról is, hogy milyen problémákkal szembesül a magyar határrendészet, például a nagy személyi forgalommal, és azzal, hogy kollégáikat túlórában is be kell hívniuk dolgozni. Elhangzott az is, hogy a jelenlegi kritikus helyzet a nyári turistaforgalom megnövekedésével súlyossá válhat, a Keresztesen élők ugyanakkor a schengeni kódexre hivatkoztak, mely lehetővé tenné az ő szúrópróbaszerű ellenőrzésüket, illetve egy úgynevezett lokális határátkelő-sáv megnyitását számukra. Többen annyira elkeseredettek, hogy a határ lezárását fontolgatják, hangzott el.

Szerdán Dorin Popa felügyelővel, a borsi határrendészeti parancsnokkal is találkoztak az ingázók képviselői. Mint Tókos-Fejes Béla elmondta, kivesézték a problémákat, többek között az is szóba került, hogy az ingázók szerint magyar oldalon sokszor kevés a személyzet, emiatt nem tudnak szükség esetén új átkelősávot megnyitni a feltorlódott járműveknek. Azt is kérték, hogy a különböző kategóriájú járműveket, azaz a személyautókat, személyszállító mikrobuszokat és kisteherhordozókat külön sávra tereljék. „Többször észrevettük ennek a sikerét, volt már rá példa, hogy alkalmazták, és az átkelés sokkal hatékonyabb volt. Kértük azt, hogy ezt a lehetőséget ne csak időszakonként, hanem állandóan vezessék be, gyakorlatilag egy magyar és egy román határrendész folyamatosan terelje az autókat a megfelelő sávba. Ez felére csökkenti az átkelési időt” – mondta Tókos-Fejes Béla. Dorin Popa ígéretet tett arra, hogy a problémákról egy jegyzéket is összeállít a román belügyminisztériumnak, mondta Tókos-Fejes Béla, aki azt is elmondta, tartanak attól, hogy ha nem változik a helyzet, akkor júniusra, júliusra még komolyabb problémákkal kell szembenézniük.

Fried Noémi Lujza