Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felfüggesztették a Bukarest–Várad repülőjáratot

Annak ellenére, hogy csak április 22-től zárják majd le a nagyváradi repteret a tervezett kifutópálya-felújítási munkálatok miatt, a Tarom már hétfőtől kezdődően beszüntette váradi járatait. A román légiforgalmi társaság azért kényszerült erre a döntésre, mert a cég belső szabályzata tiltja, hogy a pilóták olyan repülőtéren landoljanak, ahol a nem működik maradéktalanul az összes le- és felszállópálya jelzőrendszere. A nagyváradi repülőtéren pedig hétfő óta megkezdték a jelzőrendszerek részleges leépítését a felújítás érdekében.

felfuggesztettek

A repülőtér ennek ellenére jövő hónap végéig nyitva tart, és továbbra is fogadja más társaságok repülőgépeit, illetve helikoptereket. Az ütemterv értelmében csak április 22-e és június 20-a között zárják le teljesen a repülőteret, ekkor végzik a kifutópályák felújítását. Ezt követően azonban minden légiforgalmi társaság gépeit fogadják majd. A Tarom ezidáig 13 járatot tartott fenn hetente Nagyváradon.

Az elvégzendő infrastrukturális felújítás összértéke közel 80 millió lej, amelyet egy uniós projekt keretében finanszíroznak. A munkálatok során az eddigi 1800 méter hosszúságú és 30 méter széles kifutópályát egy 2100 méter hosszúságú és 45 méter széles kifutópályára cserélik.  Emellett létrehoznak még egy újabb, hat repülőgép befogadására alkalmas nyugalmi felületet, ahol az utasok szállhatnak majd be, két bekötőutat és kiépítik a pályák fényjelző-rendszerét, az áramellátási rendszereket, illetve a tartalékrendszereket. A munkálatokat a Porr Construct– Teerag –Asdaq Aktiengesselschaft– Col Air cégegyüttes végzi.

Sz. G. T.