Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Félezerrel több gyermek a magyar tannyelvű romániai előkészítő osztályokban

Félezerrel több gyermek kerül magyar tannyelvű előkészítő osztályba Romániában – közölte hétfőn Magyari Tivadar, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási főtitkárhelyettese.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint hétfőn kiértékelte a Minden magyar gyermek számít elnevezésű tájékoztató és népszerűsítő kampány eredményeit, amelynek során az anyanyelvű oktatás fontosságára hívták fel a szülők figyelmét. Magyari Tivadar szerint a korábbi évek csökkenő tendenciáját nézve jó eredménynek számít, hogy majdnem félezerrel több gyermek kerül magyar tannyelvű előkészítő osztályba ősztől, így a kisiskolások létszáma ismét – az akár már lélektani határnak tekinthető – 10 ezer felett van.

Romániában az idei tanév elejétől vezették be az úgynevezett előkészítő osztályokat, amelynek célja felkészíteni az óvodás gyerekeket az iskolára.

Az oktatási főtitkárhelyettes szerint jó hírek érkeztek a szórványmegyének számító Beszterce-Naszód, Brassó, vagy Hunyad magyar iskoláiból, és ezek szerint az ötödik osztálytól kevesebb magyar gyermek tér át román tagozatra, és nem rosszak az előrejelzések a középiskolába való beiratkozások tekintetében sem.

Magyari Tivadar szerint a beiskolázási kampány Székelyföldön is szükséges, hiszen tájékozottság vagy kellő érzékenység hiányában még ott is egyes vidékeken a vegyes iskolák román tagozatára íratják a szülők a gyermekeket. Ilyen esetek főleg a vegyes házasságokban fordul elő. (MTI)