Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Félévet értékelt Biró Rozália

Képviselőházbeli tevékenysége mellett és egyéb tisztségei révén ellátott feladatairól is beszámolt tegnap Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője.

felevet

A 2016. decembere és 2017. júniusa közötti periódusban a parlamentben, illetve országos és nemzetközi szervezetek élén végzett tevékenységének mérlegét vonta meg Biró Rozália képviselő.

A képviselőház Külpolitikai Bizottságának elnökeként több fontos területet emelt ki a képviselő, például törvényjavaslatok és -kezdeményezések, nemzetközi küldöttségekkel és nagykövetekkel való találkozások és beszélgetések, nagykövetek meghallgatásai (például Kína, Mongólia, Tunézia, Turkmenisztán, Thaiföld, Kazahsztán), valamint a bizottság munkáját változatosabbá tételét célzó fórumok révén. Ezeken a találkozókon a többnyire gazdasági, közös külpolitikai és biztonsági kérdéseket vitattak meg, a migráció kérdését is felvetve.

Biró Rozália megemlítette, hogy a nagyváradi mellett a félévben két újabb képviselői irodája nyílt Szalárdon és Élesden, és hogy 12 taggal sikerült megalapítani a Bihar Megyei Magyar Női Vállalkozók Egyesületét. Az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnökeként júniusban a nők és gyermekek elleni erőszak leküzdésére szervezett konferenciát két fontos nemzetközi civil szervezet – a Vital Voices és Women’s Global Rights –, valamint 21 ország küldöttségének részvételével.

A tájékoztató második felében a képviselő kiemelte a nők politikai szerepvállalási arányának javulását és beszélt az idén márciusban indított, nőkkel és gyerekekkel szemben elkövetett erőszak elleni (NEEEM) kampányról, Romániában ugyanis, ahogy azt elmondta, nem létezik aktív védelem a családon belüli erőszak áldozatai számára, és statisztikák szerint minden harmincadik másodpercben megütnek egy nőt.

Szamos Mariann