Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Félévet értékelt a szenátor

Második féléves szenátori tevékenységéről számolt be pénteken délelőtt Nagyváradon Biró Rozália, az RMDSZ kulturális miniszter- és kormányfő-helyettes jelöltje (képünkön).

Ami a parlamenti tevékenységet illeti, a szenátor elmondta. kilenc törvénykezdeményezést nyújtott be fő vagy társkezdeményezőként, köztük az Embertelen Bánásmódot Megelőző Tanács létrehozásáról sürgősségi kormányrendeletben döntöttek, ennek ugyanis idén szeptemberben már működőképesnek kellene lennie, a másik említett kezdeményezés eredményeként pedig február 10-e lesz az esélyegyenlőség napja az országban. A szenátornak 12-12 politikai nyilatkozata és interpellációja volt a második félévben, előbbiek közül a kisebbségi törvény elfogadásának szükségességét,  vagy az esélyegyenlőségről szólót említette Biró Rozália, utóbbiak között többet a munkaügyi és az egészségügyi minisztériumnak címzettet. A második félévben tíz kérdést intézett tárcavezetőkhöz, ezek közül néhányra a kérdéssel „párhuzamos” választ kapott, másokra pedig még választ vár. Beszélt további bizottsági tevékenységeiről is, illetve az általa szervezett gyermek-egészségügyi konferenciáról, melynek nyomán november-decemberre készülnek el a konkrét javaslatok. A megyében négy szenátori irodát működtetnek, Nagyváradon, Bihardiószegen Élesden és Szalárdon, ezek tevékenységéről és a vidéki eseményekről is tájékoztatott.

felevet

Biró Rozália a lehetséges kinevezéséhez kapcsolódó újságírói kérdésekre is felelt, többek között elmondta, sajnálja, hogy Markó Béla nem vállalta a jelöltséget, őt tartotta volna megfelelőnek Kelemen Hunor utódjául, de kész vállalni a feladatot. Mint mondta, terveiről hat héttel kinevezése után kérdezzék, időre lesz ugyanis szüksége, hogy felmérje a minisztérium projektjeit, és arra is emlékeztetett, hogy rendszerint a kulturális tárca büdzséje a legkisebb. Csütörtökön találkozót tartott váradi és megyei kulturális intézmények vezetőivel, ennek nyomán például egyértelművé vált, hogy szükség van kulturális kerettörvényre, mondta a szenátor, aki újságíró kérdésre beszélt arról is, hogy az ellene folytatott vizsgálat során egyszer sem hallgatták meg, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vizsgálatát egyébként a közlemúltban megalapozatlanság miatt megszüntették.

A sajtótájékoztatót egyébként végigülte Ioan Ieremia, a temesvári színház volt igazgatója, rendező, aki egyebek mellett azzal a kéréssel fordult a szenátorhoz, támogassa azt, hogy ő a magyar színháznál rendezhessen, illetve, hogy a váradi teátrumot alakítsák állami színházzá.

F. N. L.