Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felelőtlenségből tragédia

Szinte nem telik el úgy nap a nyár kezdete óta, hogy ne kapjunk hírt vízbefúlásokról, vagy a folyókban, tavakban bajba került személyekről Bihar megyében. Tegnap délután két gyereket kellett kimentsenek a Sebes-Körösből Nagyváradon az egykori Szilvásnál. Értesüléseink szerint a két gyereket tegnap sikerült megmenteni, azonban nem mindig végződnek jól az efféle szabadban fürdések.

feleltlensgbol5

Munkában a vízimentősök csapata,…

 

A nyári szezon derekán a megyében máris jóval több, emberéletet követelő tragédia történt a folyók, tavak, patakok vizében, mint az eddigi években. Hogy ennek mi az oka, pontosan senki nem tudja megmondani, így a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) munkatársai sem, akik állandó ügyeletet tartanak, hogy minél előbb kiérjenek egy-egy vészhelyzethez. Az ISU sajtószóvivője Camelia Roşca kérdésónkre elmondta, különösen aggasztó, hogy ebben az évben az eddigieknél több gyerek fulladt vízbe, s a tragédiák zöme felelőtlenségnek tudható be, mikor is a szülők felügyelet nélkül hagyták kiskorú gyerekeiket olyan helyeken fürdeni, ahol amúgy nem lenne szabad.

Az utóbbi másfél hónap alatt Bihar megyében öt gyerek lelte halálát a folyóvizekben, tavakban és több olyan esetet jegyeznek a katasztrófavédelmi felügyelők, amikor életveszélyes állapotból kellett kiskorúakat kimenteni. A nyári meleg tart, így a fürdőszezon is, ezért a katasztrófavédelmi felügyelők kérik a szülőket, hogy a vakáció ideje alatt is fokozottan figyeljenek arra, hova megy strandolni gyermekük, és soha ne engedjék őket felügyelet nélkül vízbe menni, még a strandokon sem.

felelotlensegbol4

idén sajnos egyre több a dolguk

Bihar megye területén (legalábbis a papírforma szerint) csakis a Körösök Vízügyi Igazgatósága által kijelölt helyeken szabad fürdeni a folyókban, azonban ilyen hely egyelőre nem létezik Biharban, noha nem szűkölködik a megye sem folyóban, sem patakban, sem tavakban. Több helyen ki van azért téve a „Fürödni tilos és veszélyes!” feliratú tábla a Körösök mellett. Ennek ellenére Romániában jelenleg nincs olyan törvény, mely alapján büntetést lehet kiszabni a fürdési tilalmat megszegőkre, így sajnálatosan a büntetés mindig túl sokba, akár emberéletben lesz megfizetve.

felelotlensegbol3

A katasztrófavédelmiek és a helyi rendőrök is úgy vélik, azért fürödnek egyre többen a tiltás ellenére a folyókban és tavakban, mert ez ingyen van, míg a strandokra egyre drágább a belépődíj. Az ISU balesetmegelőző osztályának tagjai folyamatosan figyelmeztetik a lakosságot, a média, ismeretterjesztő szórólapok segítségével arra, hogy Bihar megye szabad vizeiben veszélyes a fürdés. A Bihar Megyei Egészségügyi Igazgatóság szóvivője, Dorel Ţîrţ nyilatkozata szerint, a megyénkben sok helyen annyira szennyezett a folyók és a tavak vize, hogy az nem csupán vízbefulladás veszélye, hanem különféle fertőzéslehetőségek miatt is veszélyes az emberi egészségre.

Az ISU munkatársai kérik a lakosságot, hogy a következő napokban várható kánikulában is kerüljék a veszedelmes fürdőzéseket, és fokozottan figyeljenek a gyerekekre, hogy ne növekedjen az eddiginél is magasabbra a vízbefulladt személyek száma megyénkben.

Szőke Mária