Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felelőtlen honatyák

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete felelőtlenségnek és meggondolatlanságnak minősíti a képviselőház április 8-ai ülésének döntését, amellyel elutasította azt a törvénytervezetet, miszerint a mezőgazdasági és erdőterületek első telekkönyvbe való bejegyzése ingyenes lenne, a felméréssel, telekeléssel járó szakértői munkát pedig hektáronként 400 lej értékben állami költségvetésből térítenék meg.
A mezőgazdaság egyik legnagyobb gondja a területek jogi helyzetének a tisztázatlansága. Egyéb nehézségek mellett többnyire a magas költségek az oka, hogy alig végeznek kataszteri bejegyzést. A mezőgazdasági területeket zsebszerződéssel adják-veszik, az ügyeskedők a zavarosba halászva hatalmas hasznokat hajtanak be, a telekelés hiányában jelentős közösségi agrár- és vidékfejlesztési támogatástól esnek el a vidéki pályázatok. A legnagyobb kár – mint legtöbb esetben – a kisgazdákat, a kis és elaprózott földtulajdonosokat éri, amiből legtöbb épp Erdélyben, Székelyföldön van.
Kiszámolni is nehéz, mennyi anyagi hasznot húztak ki közvetlenül és közvetve a szétdarabolt földtulajdonosaink zsebéből. És mindez csupán három szavazaton múlott.
A legnagyobb csalódás, hogy az RMDSZ 18 honatyja közül egyetlenegy sem szavazta meg a tervezetet. Hogy miért, csak találgatni lehet, hiszen a tavaly a szenátus ülésén elég nagy arányban értettek egyet azzal, hogy a mezőgazdasági és erdőterületek első telekelésének ingyenessé tétele milyen fontos mindannyiunk számára.
Az RMGE „a szégyen névsora” címmel közzé fogja tenni azon parlamenti képviselők neveit, akik nemmel szavaztak, tartózkodtak, vagy nem tartották fontosnak részt venni a szavazáson – írta a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete.

felelotlen