Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felelősöket keresnek a CET ügyében

Nehezen elképzelhető, hogy Lucia Varga Bihar megyei kirendelt környezetvédelmi miniszternek ne lett volna már a tavalyi év folyamán tudomása azokról a rendellenességekről, amelyek ahhoz vezettek, hogy az Európai Bizottság 33 millió eurós bírságot szabjon ki a nagyváradi Hőerőműre (CET) – hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Cristian Puşcaş, a demokrata-liberális párt nagyváradi vezetője. Puşcaş túlkapásnak nevezte az óriási büntetést, ugyanakkor viszont nem értette Ilie Bolojan váradi polgármester méltatlankodását az ügyben, hiszen – mint hangsúlyozta – ha az önkormányzat azon nyomban és apelláta nélkül megbüntetheti a váradi lakosokat azért, ha például egy napot késnek az adóbefizetéssel vagy néhány percért nem vesznek parkolócédulát, akkor természetes, hogy az önkormányzati tulajdonú cégeket is megbüntessék ezeknél jóval nagyobb vétségekért.

Felelosoket

Senki nem örül a hőerőműnél kialakult helyzetnek, de a demokrata-liberális képviselők már jóelőre figyelmeztettek a környezetvédelmi engedélyekkel kapcsolatban felmerülhető veszélyekre – nyilatkozta Puşcaş, utalva egy 2012 novemberében tartott PDL-s sajtótájékoztatóra, melynek címe az volt: A CET a város időzített bombája. A kiszabott bírságról már egy éve tudott Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter, és következetesen Lucia Varga nemzeti liberális kirendelt miniszternek is tudnia kellett róla, mégis az újonnan megválasztott környezetvédelmi miniszter, Korodi Attila kellett nyilvánosságra hozza az ügyet – hangsúlyozta a PDL váradi elnöke, aki szerint idejében eszközölt minisztériumi közbenjárással enyhíteni lehetett volna a büntetésen, melyet félelmei szerint a fogyasztók fognak megsínyleni.

„Mindannyian észleljük azt a már-már szánalmas színjátékot, amelyet az ügyben érintett szereplők produkálnak, beleértve Nagyvárad polgármesterét is, aki olyan módon próbálja igazolni a büntetéshez vezető késedelmeket, amely ellentmond azoknak a vezérelveknek, amelyeket épp ő vezetetett be önkormányzati szinten” – fogalmazott Puşcaş. „A nagyváradi lakosok a városi büdzsé és a közrend elsőszámú ellenségeivé válnak abban a percben, amint elmulasztják kifizetni a parkolójegyüket, és ezért ezreket büntet meg évente az önkormányzat, míg ennél nagyobb és jóval súlyosabb következményekkel járó hibák esetén nem járnak el hasonló módon, ha önkormányzati kézen levő cégről van szó” – tette hozzá a helyi PDL-elnök, aki egyben városi tanácsos is. Mint elmondta, a váradi lakosokhoz hasonlóan az önkormányzati képviselők is a sajtóból értesültek a büntetésről és az önkormányzat azóta sem szolgált magyarázattal a tanácstagok felé az üggyel kapcsolatban. „Természetes, hogy ilyen bánásmód nyomán megkérdezzük: miért van az, hogy városi tanácsosként csak olyankor kellünk, amikor a CET igazgatójának fizetését kell megszavazni, vagy szolgálati lakást és szolgálati autót kell kiutalni a hőerőmű vezetőinek, a valóban fontos problémákban pedig figyelmen kívül hagynak. Ezt a figyelmet nem mi követeljük, hanem a lakosok szavazták meg nekünk, azok, akik előtt számot kell adnunk erről a problémáról is” – tette hozzá Puşcaş, aki nagyobb átláthatóságot követelt a városvezetéstől, valamint azt, hogy vonják felelősségre azokat a személyeket, akik hibát követtek el az ügyben.

Sz. G. T.