Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felelős van, felelősségre vonás nincs a megyei tanácsnál

A Bihar Megyei Tanács tegnapi soros ülésének keretében kizárólag olyan témákról döntöttek a képviselők, amelyeknek nem volt különösebben nagy politikai tétje. A finomkodás és a könnyedebb témák napirendre tűzése valószínűleg annak tudható be, hogy egyetlen fél sem kívánta felkorbácsolni a kedélyeket az EP-választási kampány idején. Ennek megfelelően a tanácsosok megszavazták a szükséges engedélyek kibocsátását egy sor településközi autóbuszjárat számára, amelyek főleg nagyobb gyárakhoz szállítanak munkásokat vidékről. Megkapta engedélyét emellett egy másik különjárat is, amely a Smiles Egyesület keretében hátrányos helyzetű gyermekeket szállít Gyapjuról a megyeszékhely különböző iskoláiba.

Felelos (2)

Az ülés keretében a megyei tanács egy márciusi döntését is kijavította. A kérdésben forgó határozat arra vonatkozott, hogy a megyei és városi önkormányzatok közös támogatást nyújtsanak két új, nemzetközi repülőgép-járat indítására a nagyváradi reptérről. A márciusban elfogadott határozat 30 százalékban határozta meg a város hozzájárulását, a polgármesteri hivatal azonban nemrég levélben kérvényezte, hogy ezt a mennyiséget 20 százalékra csökkentsék, mivel – állításuk szerint – eredetileg annyiban egyeztek meg. A döntés kapcsán Ionel Avrigeanu demokrata-liberális frakcióvezető megkérdezte a megyei tanács elnökétől, hogy lehet-e tudni ki, vagy kik a felelősök a hibáért, illetve mi lesz a szankciójuk. Cornel Popa válaszában elbagatelizálta a problémát, mondván, a megyei tanács alkalmazottainak amúgy is csekély a fizetése, kár lenne levonni belőle egy olyan apró hibáért, amelynek nem lettek jogi következményei. A megyeitanács-elnök ugyanakkor biztosította Avigeanut, hogy a felelős személye ismert.

A nap talán legfontosabb döntése, amelyet az önkormányzati képviselők meghoztak, az a gyermekvédelmi bizottság összetételének megváltoztatása volt. Simona Cheregi doktornő nemrég kérvényezte, hogy elhagyhassa a bizottságot, akit a közegészségügyi igazgatóság javaslatára az idei év végéig a Gabriela Miculschi, a nagyváradi Gavril Curteanu Városi Kórház gyermekrészlegének hemato-onkológusa helyettesít majd. A hattagú bizottság elnöke jelenleg Carmen Soltănel megyei titkár, alelnöke pedig Călin Puia, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője. A bizottságnak tagjai még a tanfelügyelőség képviseletében Simina Hinţ, a rendőrség képviseletében Ioana Indrieş, a szociális szolgáltatások hivatalának képviseletében Lenuţa Pătroiu, valamint akkreditált magánszervek képviseletében Andreea Pontoş.

Sz. G. T.