Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felelevenítették a hagyományt

A nagyváradi főtéren két hete tartó és tegnap zárult húsvéti vásár vasárnap délután nemcsak az árusoknak adott helyet, hanem egy hagyományőrző bemutatónak is, mely részeként az Érmellék és a Belényesi-medence falvaiban szokásos húsvéti locsolkodást mutatták be.

felelevenitettek

A váradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács szervezésében lezajlott bemutatóra sokan voltak kíváncsiak. A régi szokás, miszerint a lányokat a legények vödörből kútvízzel locsolják meg, az elmúlt időkben már „megszelídült”, a vizes vödrök szerepét átvették a kölnisüvegek, azonban a vízzel való locsolkodás és az ehhez kapcsolódó tréfás népi rigmusok bemutatója hangulatos szórakozást nyújtott a főtérre látogatóknak.

A húsvéti vásárban egyébként számos jellegzetes bihari kézműves terméket lehetett megtekinteni és megvásárolni, sőt a műhelyekben a kézügyességüket is kipróbálhatták az érdeklődők. Ugyanott sok helyi ételspecialitást is meg lehetett kóstolni. Az árusok és a kiállítóhelyiségek környékén folyamatosan nagy volt a sürgés-forgás, az első alkalommal megszervezett húsvéti vásár sikeres kezdeményezésnek bizonyult.