Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Feketeerdő magyar közössége ünnepelt

A Feketeerdőről elszármazottak, s a még megmaradtak ünnepi találkozójára került sor szombat délután a valamikor virágzó, festői szépségű Bihar megyei kistelepülésen.

Sajnos az eső nem nagyon kedvezett a rendezvénynek, de a helyi iskolaudvaron felállított szabadtéri sátorban így is kellemesen meleg és egyben megható volt a fogadtatás és a hangulat. A lelki és kulturális táplálék mellett azért a szomszédságban füstölgő üstökből finom falatok is jutottak a nagyjából hatvanfőnyi megjelent közösségnek, mely főként idősebbekből állt, de azért néhány gyermek, illetve fiatalabb kíváncsiskodó is akadt.

Feketeerdo 1

Istentisztelettel és áldással indult az ünnep. Bogya Miklós református lelkipásztor János evangéliumának 9. fejezetéből vett igével mutatott rá a közösségi léthez szükséges alapvető egymás iránti tisztelet és szeretet fontosságára. Istenbe vetett hittel a legnagyobb reményvesztettségben is létezik kiút, s ez a megmaradt maroknyi feketeerdői magyar közösség számára is iránymutató kell legyen. Az istentiszteleti alkalmon a Schneider Piroska által vezetett feketeerdői gyülekezeti kórus énekelt, valamint a helyi gyermekek is készültek egy kedves és lélekemelő énekes, zenés műsorral. Kubalak Péter tisztelendő kérte eztán isten áldását Feketeerdő távolba szakadt szülötteire és otthonmaradt közösségére egyaránt. Színes műsorral szórakoztatták még a közönséget a micskei Görböc Néptáncegyüttes fiataljai is.

Feketeerdo 2

A találkozót évről évre megszervező RMDSZ nevében Szabó Ödön Bihar megyei ügyvezető elnök, valamint Kajántó Pál, az élesdi szervezet vezetője mondott még rövid köszöntőt. Szabó külön kiemelte az ehhez hasonló közösségi rendezvények támogatásának fontosságát, hiszen a tömbmagyarságban élőknek sajnos fogalmuk sincs arról, hogy a szórványban élők milyen nehézségekkel kell szembesüljenek nap mint nap, és mekkora szükségük van a közösség minden egyes láncszemére.

Tóth Gábor