Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fekete humor

Április bolondja az, akit a népszokás szerint április 1-jén tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kinevessék. Az olykor jópofa átveréseket eredményező, néha viszont otromba tréfákba torkolló népszokás eredete a múlt ködébe vész, sokféle magyarázat kering a világhálón is. Sőt, a „bolondját járatja” nyelvi fordulat is oly különös, titokzatos, amilyen maga az a páratlan csoda, az a mirákulum is, amit magyar nyelvnek hívunk. Mert csak aki érti a „bolondját járatják valakivel” mondást, az érti meg ennek folyományát is, az „áprilist járat vele” szólást.

No de íme, hogyan járatta velem, az olvasóval a bolondját a múltkor az egyik újság: halottak napjára emlékező hangversenyre invitáltak egyik hírükben, holott nyilván nem magára a napra kellett volna emlékeznünk ezzel a koncerttel, hanem az elhaltakra, akik már nincsenek köztünk. Az ilyen és ehhez hasonló – gyakran a fogalomzavarnak, hibás szórendnek vagy raghasználatnak betudható – nyelvi bukfencek sokszor szolgáltatnak alapot a fekete humorhoz. Akárcsak a jelentéstömörítő szóösszetételek „félrehallása”. Íme, egy példa. Meghívják a rendőrt hajtóvadászatra. Elengedik a kutyákat, a rendőr lő, egy hajtót megsebez. Elviszik a sebesültet, folyik tovább a vadászat, a rendőr megint lő, megint egy sebesült. Ez így megy néhányszor, amikor a házigazda megunja a dolgot, és rászól rendőrre: „Ennyire nem tud bánni a puskával? Már az ötödik hajtót lövi meg!” Mire az: „Hát nem hajtóvadászatra jöttünk?”

Dénes László