Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fejlesztik az onkológiát

Hamarosan a daganatos betegek kezelésénél használatos új, lineáris gyorsító berendezéssel gazdagodik a Gavril Curteanu Városi Kórház onkológiai központja – jelentette be a PSD váradi székházában tartott sajtótájékoztató keretében, szombaton Florian Bodog egészségügyi miniszter, akinek egyébként funkcióba lépése óta ez volt az első hivatalos sajtótájékoztatója.

Ioan Mang és Florian Bodog

Ioan Mang és Florian Bodog

 

A Világbank kölcsönéből szerelik fel a kórházakat

A külső besugárzásnál használt orvosi berendezést abból a mintegy 250 millió eurós kölcsönből finanszírozzák, amelyet még évekkel ezelőtt hívott le a minisztérium a Világbanktól az országos egészségügyi fejlesztések céljából, s melyből – a miniszter elmondása szerint – azóta alig 5 milliót használtak fel. Bodog új mandátumának első intézkedéseként tehát újjáélesztette a Világbank által finanszírozott programot, melynek keretében az ország összes megyeszékhelyére új berendezéseket vásárolnak majd az elkövetkező években.

Mint a miniszter hozzátette, ugyanennek a programnak keretében, már az első harmadévben négy új altatógépet kap a nagyváradi megyei kórház, amelyek közül kettő standard, további kettő pedig nagyteljesítményű berendezés lesz. Országos szinten 34 megyei kórház részére összesen 250 aneszteziológiai berendezést vásárolnak. Florian Bodog hozzátette, hogy egy későbbi fázisban az ország főbb kórházait – beleértve a nagyváradiakat is – új lélegeztető-gépekkel és computer tomográfokkal is ellátják.

 

Mang nem tartja indokoltnak a városi adók emelését

A sajtótájékoztató második felében Ioan Mang, a PSD Bihar megyei elnöke keményen kritizálta azt a módot, ahogyan az Ilie Bolojan-féle városvezetés reagált az országos adóeltörlésekre, vagyis, hogy az önkormányzat költségvetését kiegészítendő, megemelték a parkolási és szemétszállítási díjakat, a közterületkezelőség díjszabásait, valamint a helyi adókat és illetékeket. Mindezt Bolojan polgármester azzal indokolta, hogy a Grindeanu-kormány által országos szinten eltörölt 102 különböző féle adó kétmillió eurós hiányt okozott a helyi költségvetésben, melyet februártól a közalkalmazottak 20%-os béremelése is súlyosbít majd.

Mint azonban Ioan Mang rámutatott, az adóeltörlések ellenére az országos költségvetés magasabb, mint az előző években, és ez azt jelenti, hogy a városoknak biztosított állami juttatás is nagyobb lesz. Ezért egy olyan municípiumban, mint Várad, ahol már most is országos szinten a legdrágábbak közé tartozik a közszállítás, a parkolás vagy a telekadó – egyáltalán nem tekinti indokoltnak az újabb adóemelést.

„Ha a polgármester úr hatékonyabban irányítaná az önkormányzatot, nem végeztetnék el kétszer-háromszor ugyanazokat a munkálatokat, nem kiviteleznénekk úgy a projekteket, hogy azok egy éven belül összeomoljanak, nem kellene büntetéseket fizetniük az uniós támogatások hanyag felhasználása miatt, akkor valószínűleg fel sem merülne a helyi adók és illetékek megemelésének kérdése, melyek országos szinten már eddig is a legmagasabbak közé tartoztak” – fogalmazott Mang.

Sz. G. T.