Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fegyverkiállítás nyílt a múzeumban

Fegyverkiállítást nyitottak meg csütörtökön a Körösvidéki Múzeumban. A tárlaton Aurel Chiriac, a múzeum igazgatója vezette körbe a megjelenteket. Elmondása szerint nagyon sokat dolgoztak azon, hogy ezt a kiállítást létrehozzák a Romániai Nemzeti Történelmi Múzeumával közösen. Pásztor Sándor megyei tanácselnök a további tervekről és a jövőbeli kiállításokról beszélt. Roxana Gâscă, a Romániai Nemzeti Történelmi Múzeum képviselője elmondta, hogy a most Nagyváradon kiállított darabok csak egy részét jelentik a fegyverkollekciónak, de a legértékesebbeknek tartott tárgyakat választották ki.

fegyverkiallitas nyilt

A kiállításon a történelmi múzeum illetve a Körösvidéki Múzeum tárgyai láthatók. A bukaresti gyűjteményből 48 tárgyat láthatnak az érdeklődők, például 28 eredeti kardot közülük 18 darab a 15-18. századból, 10 darab pedig a 19-20. századból származik. A lőfegyverek száma 20, kovás pisztolyok, puskák, revolverek, sörétes puskák, gépkarabélyok és pisztolyok egyaránt láthatók.

fegyverkiallitas nyilt 2

A Körösvidéki Múzeum gyűjteményéhez 37 tárgy tartozik a premodern és modern korból. Ezek közül 25 kardot és alabárdot, egy páncélzatot, egy páncélinget és egy könnyű lovagi páncélt –  sisakkal és arcvédővel –, egy lőporos kürtöt és nyolc pisztolyt és puskát állítottak ki.

A kiállítást október 27.-ig lehet megtekinteni, nyugdíjasoknak, diákoknak és egyetemistáknak 4 lej a belépő, felnőtteknek pedig 8 lej.

K. B. Cs.