Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fegyházak képekben

Egy rendhagyó projekt első kiállítását nyitották meg kedden délelőtt a nagyváradi Euro Foto Art Galériában: romániai börtönökben, fegyházakban készült képeket láthat a közönség január 5-éig.

A megnyitón szabadulás előtt álló elítéltek is érkeztek, képviselőjük a megnyitó végén elmondta: köszönik a mindennapjaikat bemutató tárlatot, a projektben részt vevő négy nagyváradi fotóművész, Ovi D. Pop, Ovidiu Gabor, Gheorghe Talpoş és Cristian Filipescu képviseletében utóbbi beszélt a börtönben készített fotókról.

Dan Lele, Marius Paul Hliban, dr. Ramona Novicov, Tóth István és Nicoale Moranciu

Dan Lele, Marius Paul Hliban, dr. Ramona Novicov, Tóth István és Nicoale Moranciu

Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület vezetője a megnyitón elmondta, a rendhagyó kiállítás annak a projektnek része, melynek keretében fotóművészek romániai fegyházakban készítenek felvételeket – már ott, ahol kellő nyitottságot tapasztalnak kezdeményezésre, Marosvásárhelyen például visszautasították a kezdeményezést. A fotókból 2018 nyarán több albumot is megjelentetnek, tette hozzá Tóth István, aki köszöntötte Gabriel Ţicát és Daniela Ţurcant is a tárlatot megnyitók mellett.

Marius Paul Hliban, a nagyváradi fegyház vezetője elmondta, hogy egyelőre a nagyváradi, a rahovai, a codleai és a besztercei börtönökben készült fotók láthatók, s beszélt arról is: hogy a képek, a művészet segíthetnek az előítéletek csökkentésében. Dr. Ramona Novicov művészetkritikus arról is beszélt, hogy egy zárt világban megtanulhatják újra felfedezni önmagukat az emberek, és értékelni azt az ajándékot, amit a szabadság jelent. Dan Lele börtönlelkész szerint az adventi időben megnyitott tárlat is segíthet abban, hogy felkészüljünk Jézus születésére szívünkben. A lelkész ugyanakkor arról is beszélt, hogy munkája során találkozott olyan elítéltekkel, akik – bár árvaházban, bár családban nevelkedtek – a börtönben hallottak először az evangéliumról, vagy ott tértek meg, és emlékeztetett arra is, hogy ne ítélkezzünk könnyelműen embertársaink felett.

A tárlatnyitón a beszédek között Nicolae Moranciu énekelt és gitározott, a hitről, útkeresésről is szóló szövegek láthatóan megérintették a jelenlévő elítélteket, volt, aki könnyet morzsolt szét arcán…

Fried Noémi Lujza