Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Februártól nőnek a közlekedési bírságok

Mivel a közlekedési törvénykönyv értelmében (konkrétan a 2002-ben kibocsátott 195-ös számú kormányrendelet szerint) a közúti szabálysértések nyomán kiosztott büntetőpontok mindegyike a bruttó minimálbér 10 százalékának felel meg, február 1-jétől a gépkocsivezetőknek mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk abban az esetben, ha közúti szabálysértésen érik őket, a következő hónapban ugyanis 1250-ről 1450 lejre nő a bruttó minimálbér. Vagyis egy büntetőpont értéke 145 lej lesz a jelenlegi 125 lej helyett.

februartol 1

Ez azt jelenti, hogy februártól a legkisebb, kétpontos büntetés 290 lej lesz (a mostani 250 helyett), míg a legnagyobb büntetés magánszemélyek esetében elérheti a 2900 lejt, jogi személyek esetében pedig a 14 500 lejt (a jelenlegi 12 500 lej helyett).

 

A leggyakoribb szabálysértések

A jogszabályok értelmében az I. büntetési osztályba tartozó szabálysértéseket februártól 290-től 435 lejig terjedő birsággal illetik. Erre számíthatnak azok a gépkocsivezetők, akik az ún. hands-free rendszer nélkül, mobiltelefonon beszélnek a volánnál, nem jelzik az irányváltást, illetve azok az utasok is, akik menet közben nem kapcsolják be a biztonsági övet. Ugyancsak az említett összegekkel sújthatják a szabálytalanul közlekedő gyalogosokat.

A II. büntetési osztályhoz rendelt 580 és 725 lej közötti birságra számíthatnak azok a gépkocsivezetők, akik nem adnak elsőbbséget zebrán szabályosan átkelő gyalogosoknak, áthajtanak a piroson, 21–30 km/h sebességgel túllépik az adott úton érvényes sebességhatárt, gyermekülés nélkül szállítanak kiskorúakat, vagy nem respektálják az utasítást adó jelzőtáblákat. Ugyanez a büntetés jár az elsősegély-doboz, a fényvisszaverő elakadásjelző háromszög, vagy a tűzoltó-készülék hiányáért.

A III. büntetési osztályhoz rendelt 870 és 1160 lej közötti birságra számíthatnak azok a gépkocsivezetők, akik nem tartják be az elsőbbségadásra vonatkozó szabályokat, akik áthajtanak a piroson és ezzel anyagi károkkal járó balesetet okoznak, vagy 31–40 km/h sebességgel meghaladják az adott úton érvényes sebességhatárt. Hasonló büntetés jár a lejárt jogosítvánnyal való vezetésért közutakon, vagy egy olyan gépkocsi vezetéséért, amelyiknek hibás a fényszóró rendszere vagy a dudája.

Félbírság, ha hamar fizetik

A magánszemélyeknek járó legsúlyosabb, IV. büntetési osztályhoz rendelt 1305 és 2900 lej közötti birságra számíthatnak az ittas vezetők (abban az esetben, ha ittasságuk mértéke nem éri el a büntetőjogi felelősségre vonás szintjét), valamint azok a sofőrök, akik lejárt műszaki vizsgájú gépkocsit vezetnek, vagy nem használnak téli gumit a havas vagy jeges utakon. Ugyanez a büntetés jár azoknak is, akik 41–50 km/h-val túllépik az adott úton megszabott sebességhatárt.

Megjegyzendő, hogy lehetőség van arra, hogy a szabálysértésen ért személy csak a büntetés felét fizesse ki, abban az esetben, ha ezt a szabálysértési jegyzőkönyv átvételétől számított 48 órán belül megteszi, vagy helyben fizet a közlekedési rendőrnek.

Sz. G. T.