Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Februártól ismét elvihetik a tilosban parkoló autókat

Már biztos, hogy február 1-jétől ismét elszállíthatják a szabálytalanul parkoló gépkocsikat Nagyváradon, továbbá ugyanettől a naptól a rogériuszi piaccal szemközti, november elején átadott parkolóház is fizetésessé válik. A részletekről Ion Şimont, a városháza parkolásért felelős osztályának vezetőjét kérdeztük.

februartol 1

A megyeszékhelyen a tilosban parkoló járművek elszállítása azért vált ismét lehetségessé, mert a kormány elfogadta az erre vonatkozó eljárást szabályozó kormányhatározatot. Ennek értelmében akár a közlekedési, akár a helyi rendőrség elrendelheti az autó elszállítását akkor, ha az tiltott helyen parkol. Akkor is el lehet szállíttatni a járművet, ha az a limitált idejű parkolóhelyen nem a megengedett időintervallumban parkol.

Ion Şimon kérdésünkre elmondta, hogy február 1-jétől hétköznap 7–22 óra között szállítják majd el a tilosban parkoló, a rendőrség által kijelölt járműveket, melyeket a Várad-őssibe, a Keszthelyi Zoltán (ma Barcăului) utca 2. szám alatti telephelyükre fognak szállítani. Kivételes esetekben – például lakossági panaszra vagy a villamosforgalom akadályozása miatt – hétvégén is elszállítják majd a tiltott helyen parkoló járműveket. A telephelyről az autót bármikor ki lehet majd váltani az elszállítási díj, azaz 300 lej ellenében, melyhez még hozzáadódik egy óránként felszámolandó 2 lejes parkolási díj is (ezt 48 órán túl már nem számolják fel), illetve a közlekedési szabályok megsértése miatt kirótt büntetőpontok értéke. Mivel a bruttó minimálbér emelése nyomán a büntetőpont értéke 125 lejről 145 lejre nő, és szabálytalan parkolásért két vagy három büntetőpontot róhat ki a rendőrség, ezért ez a bírság minimum 290 lej lesz, így 592 lej lesz a legkisebb bírság, amit egy elszállított autó tulajdonosának fizetnie kell majd.

Azt is megtudtuk, hogy a tilosban parkoló autót nem lehet elszállítani, ha mentési vagy más sürgősségi beavatkozás miatt használják, ha a járműben emberek vannak, valamint, ha az elszállítási eljárás során megjelenik a helyszínen az autó tulajdonosa. Ez utóbbi esetben a 300 lejes büntetési tétel a felére csökken.

Ion Şimon továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az autót csak a törzskönyvben szereplő tulajdonos válthatja ki, ezért problémájuk lehet azoknak, akik autót vásároltak, de nem íratták át azt a saját nevükre. Fontos tudni továbbá, hogy mivel az említett kormányhatározat nem tesz említést a kerékbilincsről, ezért azt nem lehet feltenni a gépkocsikra, illetve nem lehet elszállítani a lakóhelyi parkolóhelyet jogtalanul elfoglaló autókat. Ez utóbbi esetben bírságot rónak ki a kihágókra. Ennek a bírságnak az értéke 150 lej, de ha 48 órán belül kifizetik, akkor csak 75 lej.

Mint arról már beszámoltunk, novemberben megnyitották a rogériuszi piaccal szemközt épült parkolóházat. Akkor Ilie Bolojan polgármester a helyszínen kijelentette, hogy három hónapig ingyenesen lehet ott parkolni. Ez az idő letelt, így február 1-jétől ott is fizetni kell majd. Ion Şimon elmondta, hogy a parkolóházakra érvényes díjszabás lesz érvényben, mely szerint egy hónapra 70 lejért, három hónapra 200 lejért, hat hónapra 380 lejért, egy évre 700 lejért lehet parkolóhelyet bérelni, míg a környéken lakók ugyanott 40, 110, 210, vagy 400 lejt kell majd fizessenek annak függvényében, hogy mekkora időtartamra bérelnek parkolóhelyet.

Sükösd T. Krisztina