Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Farsangfarkán temették a telet

Igazi téltemető, farsangzáró vidámság jellemezte azt a kedd esti ünnepséget, melyre a nagyváradi református püspöki palota dísztermében került sor, ahol a Csillagocska Néptáncegyüttes mintegy száz tagja mutatott be egy farsangi összeállítást.

Hangulatos, hagyományőrző előadásuk során a Csillagocskák felcsíki táncokat mutattak be, mestermódon visszaadva azt a hangulatot, ősiséget, mely a néphagyományok őrzésében évszázadokon át átmentődött jelenünkbe. Örvendetes azt is megfigyelni, hogy a mai emberidegenné váló, virtuális világba menekülő társadalomban mégis mennyire van, volna igény olyan produkciókra, mint a Csillagocska Néptáncegyüttes hagyományőrző bemutatói.

faesangfarkan 2

Benedek Árpád a tánccsoport zenét és táncot oktató pedagógusa ordas-farkas szerepben is megmutatta sokoldalúságát, a táncos bemutatót a kiscsillagocskák kezdték, és a nagyobbak folytatták. Volt ott ízes népi humor, a telet megevő ordas-farkas, vásári jelenetek, Illés bábu elsiratása, akit látványosan sajnált valamennyi táncos, sőt talán a közönség is, azonban a tavaszvárás erősebb volt, így Illés, mint a tél jelképe kirepült az ablakon.

farsangfarkan 1

Summa summarum a bemutatott táncok és jelenetek mind egy-egy színes időtlenségbe mentett kulturális és néprajzi gyöngyszemek voltak, melyeket a táncosok lélekkel és méltósággal ajándékoztak tovább a közönségnek. A farsangtemetést fergeteges hangulatú táncház zárta, s persze reménykedni is lehet, hogy a tehetséges táncosok tényleg elűzték a telet, s szokásainkhoz hűen vége a farsangnak, kezdődik a böjt, a megtisztulás és a kikeletvárás korszaka.

Sz. M.