Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Farkasordító hideg országszerte

A meteorológusok szerint az idei az utóbbi évek egyik legkeményebb tele. A Körösök vidékén és a Bánságban tegnap sárga jelzésű figyelmeztetés, míg az ország többi részén másodfokú, azaz narancsszínű riasztás volt érvényben.

Nagyváradon befagyott a Sebes-Körösnek néhány szakasza, ott, ahol kisebb a folyó sodrása. Tegnap hajnalra Várad metropolisz övezetében mínusz 16–17 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, viszont az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a leghidegebb mára virradóra lesz. A hőmérők higanyszála akár mínusz 26 fok alá is kúszhat a hófödte, szélvédett helyeken és a hegyvidékeken.

farkasordito

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint 40 járatát törölte kedd reggel a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege. Az intézkedés többnyire az ország délkeleti részén közlekedő járatokat érinti. A CFR vezetősége ugyanakkor felhívja az utasok figyelmét, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt több járat esetében késéssel kell számolni, mivel több vasúti szakaszon csökkentett sebességgel közlekednek a szerelvények, és sok helyen vasúti hóekék bevetésére van szükség. Ahol mód van rá, meleg teát, kávét és szendvicset adnak az utasoknak.

Az utazni készülőket ugyanakkor arra kérik, indulás előtt telefonon érdeklődjenek járatuk aktuális helyzetéről a legközelebbi vasútállomásnál. A www.cfr.ro honlapon, a Camere web menüpontnál percről percre frissülnek a vonatok indulásával és érkezésével kapcsolatos adatok. Akik már vonaton ülnek, azok laptopról vagy okostelefonról a www.cfr.ro honlapon a Trenul meu menüpontnál (http://www.cfr.ro/index.php/cauta-tren) írhatják be a szerelvény sorszámát, majd az Informaţii tren-re kattintva tájékozódhatnak az esetleges késésről, a legközelebbi állomásról, az itt várható állomásozás időtartamáról és a célba érkezés várható időpontjáról.

De térjünk vissza térségünkbe. Annak néztünk utána, hogy ebben a szélsőséges időjárásban mire kell odafigyelnünk, hogyan vigyázzunk egészségünkre, testi épségünkre. Camelia Roşca, a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője e témában részletesen informálta a Reggeli Újságot. Elsősorban arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy kövessék napi rendszerességgel a meteorológiai előrejelzéseket, ne fogjanak hozzá kimerülten a házuk táján felhalmozódott hó eltakarításához, mert ilyen esetben a fizikai erőkifejtés akár infarktushoz vezethet. Emellett kerülni kell a szeszes- és koffeintartalmú italok fogyasztását. A szóvivő a kihűlésre utaló jeleket is felsorolta, mint például az ujjak, a fülek és az orr kifehéredése, kimerültség, álmosság, szédülés, eszméletvesztés. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni az érintetthez, és amennyiben eszméleténél van, az orvosi segítség megérkezéséig meleg, alkoholmentes italt kell adni neki.

A fűtésre kitérve hangsúlyozta, hogy amennyiben nincs elég fűtőanyagunk – főleg vidéken, házaknál –, akkor inkább próbáljuk úgy beosztani azt a keveset, hogy ne fűtsük be túl melegre a lakást, így napokkal tovább is kitarthat a fűtőanyag.

A gépkocsivezetőket arra figyelmeztette Camelia Roşca, hogy csak akkor induljunk hosszabb útra autóval, ha az feltétlenül szükséges. Ilyenkor ne egyedül vágjanak neki az útnak, vagy ha mégis, akkor feltétlenül tájékoztassák családtagjaikat, ismerőseiket úti céljukról és a tervezett útvonalról. Lehetőleg nappal vezessenek, kerüljék a mellékutakat, még akkor is, ha így rövidíthetnék a tervezett távot.

Mivel ebben a kemény hidegben egyre több folyó- és állóvíz fagy be, azt is fontos szem előtt tartani, hogy mekkora veszélyt jelent ezeknek a felületére lépni, ugyanis a jég nem mindenhol egyformán vastag és bármikor beszakadhat alattunk. A szóvivő azt javasolja a felnőtteknek, hogy hívják fel a gyerekek figyelmét erre a veszélyre, illetve a horgászokat is figyelmezteti arra, hogy ne vágjanak léket a befagyott tavakra, hogy pecázhassanak, mert könnyen beszakadhat alattuk a jég.

Sükösd T. Krisztina

Székelyföldön mínusz 32 fokot mértek

Mínusz 32 Celsius-fokot mértek kedd reggel a Székelyföld peremén fekvő Bodzafordulón. A hétfő éjszaka volt a tél leghidegebb éjszakája Romániában. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket Székelyföldön és a Székelyfölddel szomszédos megyékben mérték. A hajnali, reggeli órákban Csíkszeredában, Brassóban és Fogarason is mínusz 29 fokig, Sepsiszentgyörgyön mínusz 28, Kézdivásárhelyen mínusz 27, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz 24 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete.

A valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius-fok volt. Ezt 1942. január 25-én mérték a Székelyföld határán fekvő Brassó megyei Botfaluban (Bod).