Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Faóriás zúzta be a háztetőt

Igencsak kellemetlen esetben volt részük a nagyváradi Úri (ma Roman Ciorogariu) utca 51. szám alatt levő ház lakóinak kedd délután, amikor Váradon egy enyhébb nyári zápor söpört végig.

faorias 3

A forgalmas belvárosi utcában ugyanis az önkormányzat ukázára múlt hét óta nekiláttak a föld alatt húzódó fűtéscsövek cseréjének, és a járdán mély árkokat ástak, hogy a csöveket kicseréljék. A munkálatokat megtervező mérnökök azonban nem vették számításba, hogy az Úri utca járdája mentén évtizedes, hatalmas faóriások sora húzódik, és közvetlenül mellettük mély gödröket ástak úgy, hogy a tartógyökereket elvágták. Ez azt jelenti, hogy a több méter magas óriási fák „rögzítés” nélkül maradtak. Az Úri utcai lakosok lapunknak elmondták, többen jelezték a munkásoknak, hogy meggondolatlanság volt szétszabdalni a fák gyökereit, ugyanis azok (többmázsás fatörzsek, hatalmas lombkoronával) így könnyen kidőlhetnek, s komoly balesetforrást jelentenek mind a lakóépületekre, mind az utcában közlekedő autókra és gyalogosokra. A munkások az aggódó lakóknak azt felelték, ők csakis a munkavezetőre hallgatnak, a munkavezető azonban úgy tűnik, nem hallgatott a figyelmeztetésekre. Így be is következett a baj, szerkesztőségünket kedd délután értesítették arról, hogy az eső és a nem is erős szél hatására az egyik gyökér nélkül maradt faóriás seperc alatt rádőlt az 51. szám alatt levő épületre, beszakította a tetőt, leverte a cserepeket, s eltorlaszolta az utat. Az utca lakói – elsősorban a tönkretett tetejű ház tulajdonosa – nagyon fel vannak háborodva, ugyanis úgy vélik, meg lehetett volna előzni a bajt, hiszen maguk a lakók figyelmeztették már a munkálatok kezdésénél a munkásokat, vigyázzanak a fákkal.

faorias 2

Tegnap sem a munkások, sem a munkavezető nem volt elérhető, így az önkormányzatot kerestük meg. Arra a kérdésünkre, hogy kit terhel felelősség a történtekért csak annyit válaszoltak, egyelőre folyik a vizsgálat, s minél hamarabb el fogják szállíttatni a kidőlt fát. Arra sem kaptunk választ, hogy mi lesz a többi hasonlóan balesetveszélyes körbeásott faóriással, hiszen mint láttuk, elég egy kis szél, s egy-kettőre kidőlhetnek. Az illetékesek a városháza sajtóosztályán üzenve csak azt hangoztatták, hogy kivizsgálják az esetet, de se felelősségről, se kártérítésről nem esett szó.

faorias 1

A tönkrement háztető tulajdonosa tegnap a biztosítót járta, a kérdés már csak az, mennyire számít természeti katasztrófának, és mennyire gondatlanságból bekövetkezett balesetnek ez. Tegnap annyit sikerült kiderítenünk az eset kapcsén, hogy az önkormányzat vizsgálatot indított az ügyben, s majd csak ezek után fogja a RER Ökológiai Szolgáltató csapata elszállítani a hatalmas, kidőlt fát, amely igencsak akadályozza ott a közlekedést.

Szőke Mária