Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fákat vágtak ki a Borsi úton

Környezetvédő szervezetek tagjai keresték fel felháborodásukban a nagyváradi sajtót, amiért a Borsi út forgalmas és zsúfolt szakaszán az Electrocentrale SA területéhez közeli nyírfákból néhányat kivágtak.

fakat vagtak ki 1

Az Electrocentrale SA és a nagyváradi városháza közös döntésének értelmében született meg az a határozat, amely 36 teljesen egészséges fa kivágását hagyta jóvá az intézmény környékén. A pusztítással mára végeztek is a láncfűrészesek.

A környezet elleni erőszakot azzal az indokkal hajtották végre, hogy a fák pihéi eltömítik az épületegyüttes szűrőberendezését. A döntést a városháza környezettel foglalkozó ügynöksége is jóváhagyta, és annak ellenére, hogy a város vezetősége ígéretet tett egy őszi faültetésre, a fairtás súlyosságán ez nem sokat változtat, hiszen évtizedek kellenek a csemeték megerősödéséhez, növekedéséhez.

Nagyváradon nem először történik meg, hogy ép fákat vágnak ki különböző intézmények kérésére vagy területrendezés céljából ahelyett, hogy inkább ápolnák azokat. Bár a környezetvédelmi szabályok szerint minden egyes kivágott fa helyébe öt másikat kell elültetni, ezt nem minden esetben tartják be. A Szent László téren is hasonló eset történt, amikor két évvel ezelőtt felújították azt, és jóllehet ültettek a régi, kivágott fák helyébe fiatal csemetéket, a hűs és kellemes zöld látványát ezek soha nem fogják pótolni.

Szamos Mariann