Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Fájdalomban élni és meghalni elfogadhatatlan”

Október 27-e és 29-e között került megrendezésre a XVII. Palliatív Gondozás Országos Konferencia, melynek résztvevőit ez alkalommal a félixfürdői President Hotel látta vendégül. A konferencia idei témáit a hospice gondozás területén elért hazai helyzetről szóló aktualitások adták.

Laura Iosub, a brassói Remény Háza Hospice PR-felelőse, Marinela Murg, Mălina Dumitrescu, dr. Delia Birtar és dr. Silviu Corbu

Laura Iosub, a brassói Remény Háza Hospice PR-felelőse, Marinela Murg, Mălina Dumitrescu, dr. Delia Birtar és dr. Silviu Corbu

Az idén tizenhetedik alkalommal megszervezett országos konferencia résztvevői a palliatív beteggondozás problémáit, megvalósításait, a kezelési módszereket, a végső stádiumban lévő gyermekek gondozásának helyzetét és jövőbeli terveiket vizsgálták a hospice és palliatív gondozás világnapja (október 8.), illetve a gyermekek palliatív gondozásának világnapja (október 14.) alkalmából a „Fájdalomban élni és meghalni elfogadhatatlan” mottó jegyében.

A hospice ellátás keretén belül a palliatív kezelés a terminális állapotú betegek fájdalmának és egyéb tüneteinek enyhítése, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2002-es meghatározása szerint „az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő páciens és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést a fájdalom, a fizikai, pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és kezelésével.”

A konferencián több mint háromszázan vettek részt (Romániából és Angliából és nem csupán egészségügyi dolgozók), köztük Mălina Dumitrescu, a Palliatív Gondozás Országos Egyesületének (ANIP) elnöke, dr. Delia Birtar, a brassói Remény Háza Hospice gyermekorvosa és természetesen a palliatív gondozás Bihar megyei, illetve nagyváradi úttörői: Marinela Murg, a nagyváradi Emanuel Hospice igazgatója és dr. Silviu Corbu, a Nagyváradi Megyei Kórház sürgősségi osztályának onkológus szakorvosa, akik országos és megyei információkat közöltek az ellátás helyzetéről.

Az 1998-ban, Brassóban létrejött egyesület az elmúlt közel húsz évben számos tudatosító és népszerűsítő kampánnyal igyekezett figyelmet biztosítani a palliatív gondozásra szoruló halálos betegek számára, melyet 1996 óta Nagyváradon az Emanuel Hospice képvisel ingyenes szolgáltatásaival (otthoni gondozás formájában), és egy új központ építésének projektjével, amely egyaránt biztosítana ágyakat felnőttek és gyerekek számára is (a háromszintesre tervezett épület jelenleg 12–15%-ban van készen). A konferencia alkalmat adott arra is, hogy átvehessék okleveleiket azok a civil szervezetek és állami kórházak, amelyek hat megyében jogosultságot nyertek a palliatív gondozás intézményi és otthoni keretek között történő gyakorlására.

Az egyesület célja az, hogy 2020-ig jelentős előrehaladás valósuljon meg az országos palliatív hálózat kiépítésében, és hogy a gondozásra szorulók 60%-ának sikerüljön biztosítani az ellátást minden megyében, szemben a mostani állapotokkal (11 megyében nincs palliatív gondozás). Külön problémát jelent annak az 5 000 gyermeknek a gondozása, akiknek Romániában csak 10%-a részesül palliatív gondozásban (Brassóban, Bákóban, Jászvásáron, Temesváron intézményi és otthoni, illetve Nagyváradon egy otthoni ellátást biztosító csapat révén).

A 2020-ra kitűzött tervek megvalósulásához szükség lenne az állam támogatására – megfelelő törvénykezéssel és minimális anyagi támogatással –, valamint a háziorvosok odafigyelésére, tanácsadására.

A WHO adatai szerint a világ lakosságának 75%-a (5,5 billió ember) nem jut hozzá azokhoz a gyógyszerekhez, amelyek enyhítenék fájdalmukat. Romániában 160 000 krónikus és gyógyíthatatlan betegségben szenvedő embernek lenne szüksége palliatív gondozásra (ebből 64 00 daganatos beteg).

Szamos Mariann