Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fairtás a Rhédey-kertben

A hétvégén több környezetvédő szakember is szóvá tette a közösségi oldalakon, hogy a nagyváradi Rhédey-kertben (Bălcescu park) már napok óta szabályos hentesmunka zajlik a fák ellen, a közvélemény és a megyei sajtó pedig nem hallatja a hangját.

fairtas1

Mint ismeretes, Rhédey Lajos költő, dramaturg, mecénás, közéleti személyiség, a váradi közvilágítás bevezetésének előmozdítója, aki 1808 és 1825 között Bihar vármegye főispánja volt, és 1804-ben adományozta a városnak azt az angolkertet, melynek fáit péntek óta szabdalják a láncfűrészek. Még hétfőn reggel is javában zajlott a fák ilyetén „fazonra nyírása”, mint ahogyan értesüléseink szerint a nagyváradi önkormányzat elrendelte. Kérésre.

Bár a megyei román sajtó megkeresésére Florin Birta városrendezésért felelős alpolgármester megígérte, ideiglenesen felfüggeszti az irtást, míg tisztázódik, mit kifogásolnak a váradiak, ennek ellenére a karbantartó cég láncfűrészei hétfőn reggel tovább pusztítottak a parkban.

fairtas3

Mint kiderült, a fapusztítást annak a cégnek az adminisztrátora kérvényezte, mely cég a néhai Marossy Anna neves váradi biológus által örökbe fogadott öreg nyárfát is megcsonkíttatta. A Murray Press cég (a parkot koncesszióba vették a várostól) vezetője szerint a fák veszélyesek voltak a járókelőkre, így került eddig 60 darab fa megjelölésre, amelyre állítólag a Környezetvédelmi Felügyelőség és az erdészeti hivatal is rábólintott.

Hétfőn reggel tehát további fákat ítéltek halálra az erdészeti hivatal krétái. Végül is az alpolgármester nem szállhat ki minden fazonra nyírás alkalmával a helyszínre, azért vannak a „szakemberek”.

Azonban a hétfő délelőtti órákban furcsa fordulatot vett a dolog. Kiderült, az alpolgármester állítása, miszerint a környezetvédelemi hivatal engedélyezte a pusztítást, sántít. Le is állították az egészséges fák mészárlását.

fairtas2

A döglött macska pedig azóta hol az alpolgármesternél, hol a városrendészetnél, hol az öreg nyárfa ellen elkövetett merényletről elhíresült cégnél, hol pedig az erdészeti hivatalnál landol. Tény, hogy a 60 kijelölt fából eddig 17-et irtottak ki tőből, vágtak derékba. Meglehet merő tévedésből, ugyanis egy olyan változat is előkerült, miszerint nem is a Rhédey-kert fáit kellett volna megnyirbálni, hanem a Sucevei utcai száraz ágakat lenyesni.

Florin Birta alpolgármestert ezúttal mégis a helyszínre kényszeríti a kialakult helyzet, mivel beigazolódni látszik a mondás, hogy sok bába közt elvész a gyermek, vagyis a városrendészetnek, illetve az alpolgármesternek fogalma sincs arról, mire kaptak engedélyt a tavaly bonyolított számtalan környezetvédelmi levelezésekben, és mire nem. Magyarán, ott vágtak, ahol volt mit vágni.

Az ügyre érdemben visszatérünk.

Sütő Éva