Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Facsemetéket ültetett Böcskei László

Bár április 1-én történt, mégsem tréfa az a hír, amely szerint idén Böcskei László római katolikus megyéspüspök néhány munkatársával a Tenke környéki egyházi tulajdonban levő erdőben vett részt faültetésen. Az egyházmegye főpásztora igenis komolyan vette ezt a tevékenységet, hiszen saját elmondása szerint fontosnak tartja a természet megmaradását és fejlődését, válaszként Ferenc pápa Laudato sii dokumentumára és környezetvédelmi törekvéseire, felszólításaira.

A csemeteültetésibe örömmel kapcsolódtak be a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum VI. A osztályának diákjai is, Mosoni Erika osztályfőnök vezetésével. A diákok számára ez többszörös élmény jelentett: a természetben eltöltött idő mellett egyben biológiai, földrajzi ismereteik gyarapodását is szolgálta, lehetőséget biztosítva számukra hogy erdészekkel, természetet gondozó szakemberekkel találkozhassanak.

facsemeteket 3

Az egyházi erdőben facsemeteültetés egy országos programnak t a része, amely keretében 1,2 millió facsemetét ültetnek el április első heteiben, az úgynevezett „Erdő-hetekben”. Ferkő Jenő, a Szűz Mária Erdészet igazgatója, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség erdőinek kezelője elmondása szerint a diákok és püspökség alkalmazottai a 42A parcellán mintegy 1500 kőrist és tölgyet ültettek el abból a 15 ezerből, amelyeket a napokban ültetnek el. A szakemberek remélik, hogy hét-nyolc éven belül sikerül az új ültetvényből egy kis erdőt nevelni, amely akkor már nem szorul folyamatos felügyeletre és gondozásra.

Az erdészek szerint az első hét év a legkritikusabb, ekkor pusztul el a legtöbb csemete a nyári hónapok szárazsága, a vadállatok behatolása, vagy más kedvezőtlen természeti viszonyok miatt. Egy nemzetközi bizottság is kiszállt a helyszínre, hogy felmérje a munkálatokat, azok minőségét, és hogy európai szintű FSC (Forest Stewardship Council) igazolást adjon ki, amely által az egyházi tulajdonban levő erdők bekerülnek az európai erdőkezelési körbe.