Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ezüsthajú, aranyszívű öregeinkért

Az idős emberek társadalmi megbecsülésének fontosságáról beszélt tegnap Biró Rozália RMDSZ-es képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke. A nőszervezet az elmúlt egy hónapban több olyan találkozót szervezett (szeretetvendégségeket, előadásokat, kulturális programokat) melyekkel a megye idős embereinek kedveskedtek. Több település önkormányzata is csatlakozott a nőszervezet idősbarát rendezvénysorozatához, többek között: Bors, Nagyszalonta, Érmihályfalva, Szalárd, Paptamási, Bihardiószeg, Rév, Kiskereki és Fugyivásárhely is, két rendezvény még hátra van.

ezusthaju

Összesen 3100 Bihar megyei nyugdíjas vett részt ezeken a találkozókon, ahol nem csak az előadásoknak, közös imádkozásnak, szeretetvendégségnek örülhettek, de jelképes kis ajándékokat is kaptak az idős emberek, akiket az egyik szervező igen találóan úgy jellemzett: „ezüsthajú, aranyszívű öregeink”. Biró Rozália elmondta, a nőszervezet a továbbiakban is fokozottan oda akar figyelni a megyében levő magyar idős emberekre, azt szeretnék, ha minél nagyobb önkéntes csapattal tudnák szebbé tenni az öregek életét. Tervbe vették, hogy önkénteseket szerveznek idős emberek látogatására, heti bevásárlásra, főleg a téli hónapok alatt, sőt megfordult annak a terve is a nőszervezet tagjainak a fejében, hogy egyfajta telefonos ügyeletet alakítanak ki, s rendszeresen felhívják az idős embereket s elbeszélgetnek velük, hogy ezzel is enyhítsék azok magányát, akik öreg napjaikra egyedül maradtak. A képviselő rámutatott arra is, hogy jelenleg Biharban az egyhavi nettó nyugdíjátlag 900 lej körül van, ami, akárhogy számoljuk kevés ahhoz, hogy minőségi, elfogadható méltóságú életet biztosítson olyan időseknek, akik ledolgoztak egy életet s gyerekeket neveltek fel. Bihar megyében jelenleg összesen 151 800 nyugdíjas személy él. Azoknak a szervezeteknek tehát, akik politikai, egyházi támogatással az idős emberek társadalmi megbecsülésén akarnak munkálkodni lesz elég dolguk.

(szőke)