Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Ez egy olyan kert lesz, amilyen itt még nem volt”

Szoboszlai Csaba egy 25 éves fiatal, akinek céljai és álmai vannak. Az egyiket ezek közül már részben megvalósította, ez a kisszántói levendulamező. A két hektáros farmra érkezésünkkor érezve azt a csodás levendulaillatot, a szívünk és a lelkünk is feltöltődött. A farmon a levendula egy hektárnyi területet borít, a másik egy hektáron pedig évelő park van kialakítva. Összesen tízezer tő évelő virág van ott, amelyek között „pillangóvonzó” virágok is vannak, de található kék iringó, rózsaszín és piros cickafark is. Eme park virágai márciustól novemberig folyamatosan virágzanak.

ez egy 1

A levendulamezőről részletesebb tájékoztatást is kaptunk. A francia levendulák a farmon már virágba is borultak. A francia levenduláknak erőteljesebb színük van és június végén virágoznak. Az idén idő előtt kinyíltak, megörvendeztetve ezzel magát a tulajdonost, Csabát és azokat is, meglátogatták a farmot, hiszen sok gyönyörű képet készíthettek ott. Az a levendula, amely még nem nyílt ki, de júliusban már pompás színei lesznek, nem más, mint az angol levendula. Ennek a fajtának sokkal erőteljesebb az illata és ezt használják olajok készítéséhez is. A farmon júliusban és augusztusban láthatják majd az angol levendula csodás színeit az oda kilátogatók.

ez egy 2

Szoboszlai Csabának és jegyesének, Kabai Krisztinának a terve az, hogy egy szabadtéri esketésre alkalmas helyet hoznak létre, a munkálatok már el is kezdődtek. Az oszlopok helye ki lett ásva, majd az azok behelyezésére kerül sor, Az oszlopok tetejére pedig egy csodaszép kupola kerül. Az oszlopok és a kupola teljesen fehérek lesznek. A szabadtéri esketőhelyet a levendulamező közepén készítik, így kontrasztot varázsolnak a lila és fehér szín közé. Az esketőhely felé vezető út széle rózsaszínű rózsákkal van beültetve, ez később lesz igazán szép, mivel mint Csaba elmondta, a rózsafajta, amit ide ültetett, egy hibrid rózsa amely bokorrá fejlődik. A rózsák rózsaszínje gyönyörűen mutat majd a lila levendula mellett. A levendula mező melletti üres telekre egy fehér sátrat terveznek a tulajdonosok, amely alatt esküvőket, keresztelőket stb. ünnepelhetnek majd mindazok, akik igénybe vennék ezt a szolgáltatást. Egyébként a fiatalok azt is elárulták nekünk, hogy jövőre ők is ott, a levendulamező közepén, az új esketőhelyen fogják kimondani a nagybetűs Igent. A levendulamező kellős közepén egy pad van, egy menyasszony kérte, hogy a padot éppen oda tegyék. Mikor megérkeztünk a helyszínre szükségét éreztük annak, hogy leüljünk oda, behunyjuk a szemünk, majd élvezzük azt a sajátságos csendet, amit a természet ad. A madarak csicsergése, a méhek morajlása igazán feltöltő erejű. A színvilág is varázslatos, rózsaszín rózsák borítják a kert oldalát, lila a levendulamező és az a zöld fű, amely körülveszi mindezt, leírhatatlan szépségű.

ez egy 3

„Piknik délutánokat és bórkóstolókat szerveztünk le eddig. Ezzel szeretnénk közelebb hozni az embereket a természethez. Ide kijöhetnek az emberek pihenni. Figyeld csak meg, milyen nyugalmas a hangulat. Figyeld ahogy a méhek a levendulára repülnek, ugye milyen nyugtató és felfrissítő? Az embereknek csak egy kis pihenés és családi pihenés hiányzik, és persze egy kis szeretet, kedvesség. Mindig csak a rohanást látom mindenhol, és itt azt szeretnénk, ha az emberek élvezhetnék a természet varázsát.” – válaszolta Csaba arra kérdésünkre, hogy mik a további terveik a területtel. Mind Csaba, mind Krisztina csillogó szemekkel meséltek a közös terveikről. Tiszta szívből szeretik ezt a helyet, amit saját maguk erejéből hoztak létre a nagyközönség számára. Rengeteg új dolgot szeretnének még kialakítani ezen a két hektáron. Csabát szerint: „Ez egy olyan kert lesz, amilyen itt még nem volt.” Szerinte a virágok és a természet lelki békét adnak, és feltöltik az embert energiával. Elmondása szerint ő gyermekkora óta szerette a természetet és éppen ezért végzett kertépítő iskolát. Ő a tulajdonosa a Grădinarul Orădean kertépítész cégnek is, így számos helyen volt lehetősége kertet díszíteni. A cég a kertek gondozásával is foglalkozik, ott ahol ők voltak a díszítők. Krisztina ugyancsak ezt a mesterséget szeretné megtanulni, és éppen párja segíti ebben.

ez egy 4

Krisztina elmondta, hogy az angol levendula elnyílása után szeretnének a virágértékesítésben részt venni. Mivel az angol levendula illata erőteljesebb, levendula illatzsákocskák készítésével szeretnék megörvendeztetni az embereket. Csaba pedig idővel levendula shop-ot nyitna ott a farmon. Egyelőre ezek mind csak tervek, de évek múlásával valóra válthatnak. Véleményük szerint azért sikeres a levendula üzletük, mert ők szeretettel fordulnak egymás felé és a közönség felé. A sikerük abban rejlik, hogy saját erejükből építették fel, és szeretnék sokáig vinni még ezt a boltot, hiszen ez lassan a közös életük lesz.

A levendulamező Kisszántó és Nagyszántó között található, maximum 15 perc az út Nagyváradtól. Véleményünk szerint érdemes kimenni és megtapasztalni ott a természet erejét, nyugtató hatását. Csaba és Krisztina kedves közvetlen emberek. Bármilyen kérdésük van, nyugodtan forduljanak hozzájuk. Kabai Krisztinát a 0756/591-538-as, Szoboszlai Csabát a 0770/125-781-es telefonszámon lehet elérni. Facebookon is válaszolnak, oldaluk a következő: https://www.facebook.com/yourlavenderevents.

Kovács Beáta-Csilla