Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Ez a díj egy lépcsőfok számomra”

Ötödször adták át a Bodola Gyula-díjat, amelyet a Bihar Megyei RMDSZ szervezete Kiss Sándor elnök ötletére 2010-ben alapított, azzal a nem titkolt céllal, hogy a labdarúgás területén is kapcsolatot teremtsen a dicső múlt és a remélhetőleg fényes jövő között.

Micle Márk, Jenei Imre (balról) és Kiss Sándor társaságában

Micle Márk, Jenei Imre (balról) és Kiss Sándor társaságában

A 2015-ös díjazott Micle Márk, a Belényesi Bihorul fiatal labdarúgója, aki nemcsak az ifjúságiak, hanem a felnőttek között is letette névjegyét a 2014–2015-ös idényben.

Amint arról már tegnap beszámoltunk olvasóinknak, az idei díjátadóra a Bihar Megyei Tanács alelnöki irodájában került sor, a házigazda Kiss Sándor volt, a zsűri tagjai közül pedig ketten, Jenei Imre mesteredző és kollégánk, Boros Péter volt jelen. Muzsnay Zsolt a harmadosztályba jutott Nagyváradi Luceafărul szakvezetője ezúttal nem tudott részt venni az eseményen, mivel éppen edzést vezényelt a csapatnak.

Kiss Sándor, az RMDSZ bihari szervezetének elnöke még a díjátadó előtt leszögezte: „nem sok olyan díj van, amelyikben nincs protekció. Ebben biztosan nincs, hiszen az odaítélése a szakemberek feladata volt, köztük a futballvilágban jól ismert korábbi BEK-győztes edző, román és magyar szövetségi kapitány Jenei Imre, valamint a korábbi válogatott játékos, majd edző, Muzsnay Zsolt”.

A fiatal tehetség három serleget szerzett csapatával a 2014–2015-ös idényben

A fiatal tehetség három serleget szerzett csapatával a 2014–2015-ös idényben

 

Bodola nyomdokain

Botházy Nándor, a bihari RMDSZ sportért felelős alelnöke rövid bevezetőjében arról szólt, hogy a díj megalapításával és annak odaítélésével a szervezet a fiatal, tehetséges, és nem utolsó sorban magyar nemzetiségű labdarúgókat igyekszik ösztönözni egyrészt a folytatásra másrészt pedig a továbbfejlődésre. Az elismerés arról a Nagyváradhoz, illetve Bihar megyéhez szorosan köthető labdarúgóról kapta a nevét, aki méltó képviselőjeként az erdélyi magyarságnak, a határváltoztatásoknak is betudhatóan helyt tudott állni, 13 alkalommal a magyar, 48 alkalommal pedig a román válogatottban. Nem mellékesen 1943-ban az év játékosának is megválasztották Magyarországon.

„A Bihar megyei RMDSZ neves szakembereket felvonultató bizottságot, hozott létre, mely az alapítástól számított minden labdarugó szezon végén odaítéli ezt a díjat egy arra az egészéves teljesítményével méltó módon rászolgáló fiatal, magyar nemzetiségű leigazolt labdarúgónak. Ötödször kerül átadásra az RMDSZ Bihar megyei szervezete által életre hívott Bodola Gyula díj, amely 2011-ben Biharra, 2012-ben Hegyközpályiba, 2013-ban Mihályfalvára, tavaly pedig Nagyszalontára került. Idén a magyarok által csak szórványban lakott Belényesi medence is felkerült a bihari futballtehetségek térképére, ugyanis a díjazott a Fekete Körös mentéről, Belényesből érkezik, de a pontosabb helymeghatározásért el kell mondani, hogy a fiatal labdarúgó tárkányi és várasfenesi gyökerekkel rendelkezik” – mondta Botházy, aki felkérte Boros Pétert, hogy röviden ismertesse a díjazott eddigi pályáját.

A fiatal tehetség három serleget szerzett csapatával a 2014–2015-ös idényben

A fiatal tehetség három serleget szerzett csapatával a 2014–2015-ös idényben

 

Tehetség a Fekete Körös mentéről

Az idei díjazott, 1997 február 25-én, Debrecenben született, édesapja maga is futballozott a harmadosztályú Belényesi Gloriánál, majd pedig Vaskohszikláson. Márk tíz évesen a Belényesi Bihorul ifjúsági csapatában kezdettel futballozni, előbb a törpe, majd pedig a junior gárdában. Alig 14 évesen, a 2010–2011-es idényben bemutatkozott a harmadosztályban, majd a klub felnőtt csapatában játszott egy évadot a megyei másodosztályban. Tavaly a magyarországi Puskás Ferenc Akadémia is kiszemelte magának, ám fél év után, egy sajnálatos sérülés után, idén februárban hazatért családjához Várasfenesre. A 2014-2015-ös idényben alapembere volt a Belényesi Bihorul ifjúsági csapatának, de a megyei első osztály felnőtt bajnokságban is pályára lépett. Mindkét bajnokságban gólerősnek bizonyult, a felnőtteknél 8, az ifjúságiaknál 15 gólt rúgott. Az ifjúsági csapattal megnyerte a megyei bajnokságot, majd sikerrel vette a megyeközi osztályozót és a területi selejtezőt, így bekerült az országos döntőbe. A Bufteán megrendezett torna elődöntőjében, a Petrozsényi Jiul együttesét éppen az ő góljával sikerült legyőznie a Bihorulnak, amely a Paşcani-i VSK ellen játszotta a döntőt, s bár 4-1 arányú vereséget szenvedett, így is az eddig legjobb eredményét érte el a bihari ifjúsági bajnokcsapatok közül.

A fiatal tehetség három serleget szerzett csapatával a 2014–2015-ös idényben

A fiatal tehetség három serleget szerzett csapatával a 2014–2015-ös idényben

 

Tanácsok a mestertől

A díjátadás előtt Jenei Imre, a Bodola Gyula díj szakmai zsűriének elnöke gratulált a labdarúgónak. A BEK-győztes szakember azt tanácsolta a most tizenkettedik osztályba lépő Micle Márknak, hogy a pénz helyett inkább a játék érdekelje. „A pénz majd utána jön. Ez a baj nálunk, hogy többet beszélünk a pénzről, mint magáról a futballról. Úgy focizz, hogy majd megérdemeld a pénzt” – mondta Jenei.

A fiatal csatárra ösztönzőleg hatottak a mester szavai, hiszen a délelőtti ünnepség után alig pár órával már a zöld gyepen bizonyított Micle Márk, aki kezdőként lépett pályára a Belényesi Bihorul–Szatmérnémeti Olimpia II Román kupameccsen. A 11.percben az ő találatával szerzett vezetést a bihari gárda, amely 2–0-ra nyert, így továbbjutott a következő fordulóba.

 

Tervek, célkitűzések

Micle Márk számára nemcsak a sport, hanem a tanulmányok terén is kemény erőpróbák várnak a 2014–2015-ös idényben. Mint elmondta, a legfontosabb, hogy egészséges legyen, s teljes erőbedobással tudjon készülni, valamint, hogy játéklehetőséget kapjon csapatában. Emellett jövő nyáron az érettségi próbatétele vár rá, ezt az akadályt is sikerrel szeretné venni. „Köszönöm az elismerést, s szeretném a játékommal bizonyítani, jól döntött a zsűri. Nem az első trófea, s remélem nem is az utolsó, amelyet kapok, de úgy érzem ez a díj, valahogy közelebb áll a szívemhez, mert egy személyes elismerés. Számomra ez a díj egy lépcsőfok, azon az úton, amely a profi ligába vezet” – mondta a díjazott. Micle Márk egyelőre Belényesben szeretne bizonyítani, de nem kizárt, hogy visszatér a Puskás Akadémiához, ahol erős a konkurencia és ez segíthet számára a fejlődésben.