Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Expresszionista portrék tárlata

Amerikai pop-ikonok sajátságosan láttatott portréiból nyílt tárlat szombaton a nagyváradi Frame Vision Galériában. Az expresszionista hatásokat a pop-kultúrával ötvöző festmények a nagyváradi születésű Zsoldi Tibor amatőr festőművész alkotásai, aki saját bevallása szerint Robert Rauschenberg, Arshile Gorky és Andy Warhol művészetéből merített ihletet, ahhoz hogy megalkossa saját, önálló képvilágát.

Rózsa Sebestyén és Zsoldi Tibor

Rózsa Sebestyén és Zsoldi Tibor

Zsoldi Tibor Nagyváradon született 1961 január 25-én, de a tengerparton nőtt fel, mivel édesapja tengerész volt. Ennek következtében már fiatal korában különböző etnikumú emberekkel érintkezett és számos kultúrát megismert, melyek később kihatással voltak művészetére. „Gyerekként hosszú időket töltöttem édesapámmal különböző hajókon. Ilyenkor az egyedüli szórakozásaim az olvasás és a festés voltak” – mondta el a Reggeli Újságnak Zsoldi Tibor, aki kezdetben autodidakta módon tanulta a festészetet és olyan tehetségesnek bizonyult, hogy már 14 éves korában közös kiállításon vett részt egy román festőművésszel a tulcsai művelődési házban, később pedig a Bratfanof Eugen festőművész által vezetett helyi festészeti kör tagja lett.

A megnyitó

A megnyitó

Nagyváradra visszatelepülve, egy ideig felhagyott szenvedélyével, – mint mondta – a családalapítás, a munka, a mindennapos kötelességek miatt. De amint tehette visszatért a művészethez és 54 évesen magasabb szinten űzi mint valaha. Nemrégiben elvégezte a Nagyváradi Egyetem képzőművészeti szakát is. A Frame Vision Galériában kiállított képek többsége pedig a diplomamunkájának részét képezte, melyet Teofil Ioan Ştiop vezető tanár irányításával készített el.

A festményekről a 70-es, 80-as évek amerikai könnyűzenei kultúrájának olyan óriásai köszöntek vissza, mint Mick Jagger, Jim Morrison, Muddy Waters. Az alkotások különböző technikákkal és anyagokból készültek. A tárlat talán legérdekesebb darabja a Bestia című kép, amelyet mustárral és paradicsomszósszal készített el a művész, bár ezt ránézésre senki nem állapítaná meg.

A Bestia

A Bestia

A tárlatnyitó alkalmával Rózsa Sebestyén galériavezető elárulta, hogy a művész munkái iránt több külföldi műgyűjtő is érdeklődik, s húsz festményéből hamarosan kiállítást nyitnak Rómában, egy másik kiállításra pedig a németországi Drive magazin galériájától kaptak ígéretet.

A Frame Vision Galériát egyébként az azonos nevű nagyváradi képkeretező vállalat működteti az Ady Endre utca 46 szám alatt idén január óta, s felvállalt céljuk, hogy kezdő képzőművészeknek biztosítsanak kiállítási és promóciós lehetőséget. A tervek szerint a jövőben negyedévenként két kiállítást szerveznek majd a galériában.

Sz. G. T.