Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ex-Libris Constantin Brâncuşi kiállítás Nagyváradon

Tegnap nyitották meg az Ex-Libris Constantin Brâncuşi kiállítást a nagyváradi vár múzeumában. A kiállítás egy teljes szimpozion része, amely nem csak hazánkban, de hazánkon kívül is elismert projekt. A projekt több mint 200 művész (grafikusok, festők, szobrászok, keramikusok), írok, színészek munkáit foglalja magába. A projekten belül nem csak romániai, hanem magyarországi, bulgáriai, moldvai, török ismert művészek nevei is szerepelnek.

ex libris 3

A projekt megalkotói: Dr. Florin Stoiciu, a projekt menedzsere, Dr. Răzvan – Constantin Caratănase és Anastasia Stoiciu, a projekt kurátorai.

A kiállítást Angela Lupşe, a nagyváradi vármúzeum igazgatója nyitotta meg, majd köszöntötte az ott megjelenteket. A kiállításon megjelent az egyik mű megalkotója is, Andreea Tofoleanu, aki elmondta, „a projekt eredetileg csak ötlet volt Florin Stoiciu tanár úr részéről, de mi, diákok, komolyan vettük, és elkezdtük a munkát.” A megnyitón részt vett Florian Chelu Madeva, valamint Alexandrina Chelu, akik énekhangjukkal örvendeztették meg a megjelenteket.

A tárlat helyszíne a fejedelmi palota legszebb három terme, ahol eredeti felfogás szerint a padlón tekinthetőek meg az alkotások.  Az, aki felfedezte, és Nagyváradra hozatta a kiállítandó műveket Negru Cristian, könyvtáros. Elmondása szerint a művek kiállítása tetszett meg neki a legjobban. Emiatt szerette volna, ha Nagyváradra is eljut ez a kiállítás.

Az érdeklődök 10 –18 óra között augusztus 31-ig, keddtől vasárnapig tekinthetik meg a tárlatot. A belépődíj a gyerekeknek és nyugdíjasoknak 3 lejbe, a felnőtteknek 5 lejbe kerül.

Kovács Beáta Csilla